Elkezdődött a Sláger Rádió pere

2009.12.17. 16:16

Elkezdődött a Sláger Rádió pere, a frekvenciáját októberben elvesztő rádió azt szeretné, hogy a Fővárosi Bíróság kimondja: jogellenesen adta másnak a frekvenciát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). A Danubius is pert indított.

Megkezdődött az egykori Sláger Rádió pere a Fővárosi Bíróságon. A rádiót üzemeltető cég azt kéri, a bíróság mondja ki, hogy jogellenes volt az FM1 Konzorcium pályázatának befogadása és nyertessé nyilvánítása, és a céggel való szerződéskötés. Az FM1 kapta meg a tizenkét évig működő Sláger frekvenciáját október végén az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntése nyomán.

A Sláger Rádió jogi képviselője, Kónya Imre szerint a nyertes pályázat összeférhetetlenségi szabályokat sértett, és a pályázó irreális üzleti-pénzügyi ajánlatot tett - mondta egy médiahatósági előterjesztésre hivatkozva. A rádió azt kéri, hogy a bíróság hívja fel az ORTT-t az FM1-gyel kötött szerződés azonnali felmondására, és nyilvánítsa érvénytelennek a pályázatot.

Az ORTT jogtanácsosa, Vörös Orsolya viszont a tárgyaláson azt állította, a pályázatot jogszerűen írták ki és bírálták el. A pályáztatást pedig azért nem tudta időben - a jogosultság lejárta előtt egy évvel - elindítani a testület, mert akkor még érvényben volt a törvényhozás által korábban kimondott frekvenciamoratórium.

A per következő tárgyalását január 19-én tartják.

Az ORTT októberben a Sláger és a Danubius Rádió november 18-án lejáró műsorszolgáltatási jogosultságát két új cégnek, az Advenio és az FM1 Kft-nek adta hét évre. Emiatt lemondott tisztségéről Majtényi László, az ORTT elnöke.

Szintén pert indított a médiahatóság ellen az egykori Danubius Rádió, amely a Slágerrel együtt vesztette el országos frekvenciáját. Ez a per is a Fővárosi Bíróságon kezdődött meg csütörtökön, de az ORTT kérésére a tárgyalást január 5-éig elnapolták. Erről szóló cikkünket itt elolvashatja.

A frekvenciabotrányról és utóéletéről szóló cikkeinket itt találja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK