Börtönt kaptak a roma kárpótlással visszaélők

Vágólapra másolva!
Hamis papírokkal csalta ki a II. világháborúban kényszermunkára fogott romák kárpótlási pénzeit három ember, akiket pénteken börtönbüntetésre ítélt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Az Ausztriába hurcolt romáknak létrehozott osztrák alapból több tucat ember kapott pénzt jogtalanul, az ügyben 55 embert vádolt meg az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A II. világháborúban elhurcolt romák osztrák kárpótlási pénzeivel élt vissza három ember, akiket pénteken több éves börtönbüntetésre ítélt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A vád szerint a több mint 50 embert érintő visszaélésben okiratokat hamisítottak, és jogtalanul szereztek pénzt a roma kárpótlásra biztosított alapból.

A megkárosított osztrák megbékélési alapot eredetileg azoknak az elhurcolt embereknek hozták létre, akiket a világháborúban Ausztriába vittek és rabszolgamunkára fogtak. Az érintettek és hozzátartozóik az alapból egyszeri pénzjuttatást kaphattak, ha a kényszermunka tényét részben dokumentumokkal, részben tanúkkal bizonyították.

A Bács-Kiskun megyei perben 55 embert vádolnak azzal, hogy jogtalanul vettek fel pénzt az alapból, vagy vettek részt a dokumentumok hamisításban. Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat 6, 3, illetve 4 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az első fokú bíróság. A vádlottak egy részét 150 ezer forint és 20 millió forint közötti összegű vagyonelkobzásra is ítélték.