Többszörös áron exportálják a magyar H1N1 vakcinát

Vágólapra másolva!
December eleje óta külföldre exportálja a magyar fejlesztésű H1N1 vakcinát az Omninvest Kft., miután mind a 6 millió adag oltást legyártotta a magyar kormány megrendelésére. A cég szerint rengeteg ország érdeklődik náluk, de csak az EU-n kívülre fognak szállítani, méghozzá a magyar ár többszöröséért.
Vágólapra másolva!

Megkezdte a H1N1 vírus elleni magyar vakcina külföldi exportját a gyártó Omninvest Kft., miután teljesítette magyarországi kötelezettségeit - közölte pénteken Németh Zsolt, a cég szóvivője. A külföldi értékesítés azután vált lehetővé, hogy az utolsó darabig legyártották a Magyarországnak rendelt 6 millió adag oltóanyagot: a kormánnyal kötött szerződés szerint az államilag is támogatott cég a magyar megrendelés teljesítéséig nem exportálhatott.

Németh szerint jelenleg legalább 60-80 ország érdeklődik a Pilisborosjenőn előállított oltóanyag iránt, s legalább ötvenszer annyi vakcinát adhatnának el külföldön, mint amennyit a kapacitásuk "elbír". A cég korábban közölte, hogy körülbelül heti 500 ezer adag oltás előállítására van kapacitásuk.

A szóvivő nem mondta meg, hogy mikor indították útnak az első külföldi szállítmányt, és arról sem beszélt, hogy jelenleg hány országnak adnak el a vakcinából. Csupán annyit közölt, hogy december eleje óta exportálnak. A külföldi partnerekről üzleti érdekre hivatkozva nem beszélt, ám megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint csakis az Európai Unión kívüli célpontok, leginkább a harmadik világ jöhet szóba.

Míg Magyarországon egy-egy dózis, H1N1 vírus elleni vakcináért 4 eurót kapott az Omninvest, addig külföldön ennek az árnak a többszörösét fizetik - mondta. Ez szerinte nem csak anyagi, hanem erkölcsi elismerése is a magyar oltóanyagnak.

Németh Zsolt szerint a vakcina exportbevételeiről mindenki pontosabb képet kaphat a negyedév végén, amikor nyilvánosságra kerül, hogy az Omninvest milyen összeget utal át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) számlájára. Mivel az államtól 2 milliárd forintot kaptak kutatás-fejlesztés céljára, a technológia vagy a késztermék külföldi értékesítése során a bevétel 10 százalékát az NKTH-nak, 4 százalékát az ÁNTSZ-nek kell átutalniuk.

Érdekli az új típusú influenza? Ne maradjon le egyetlen ezzel kapcsolatos hírről sem! Látogassa rendszeresen az [origo] H1N1-gyel foglalkozó, folyamatosan frissülő tematikus címkeoldalát!