Az Európai Bíróság elé viszi Sólyom kitiltását a Külügy

Vágólapra másolva!
Az Európai Bírósághoz fordul a magyar Külügyminisztérium Sólyom László államfő Szlovákiából való kitiltása miatt. A miniszter azt reméli, precedensértékű ítélet születik, és többet hasonló nem fordulhat elő.
Vágólapra másolva!

Sólyom László Szlovákiából való kitiltása ügyében az Európai Bírósághoz fordul a Külügyminisztérium - közölte Balázs Péter külügyminiszter, aki abban bízik, hogy körülbelül fél év alatt születik egy precedensértékű ítélet.

Sólyom László augusztus 21-én akart Révkomáromba utazni egy szoboravatásra, de Szlovákia diplomáciai jegyzékben minősítette nemkívánatosnak a köztársasági elnök személyét. Amikor a szlovák külügyminisztérium egy szóbeli jegyzékben megtagadta Sólyom László belépését Szlovákiába, az Európai Uniónak a személyek szabad mozgására vonatkozó irányelvére hivatkozott.

Az Európai Bizottság (EB) a közelmúltban véleményezte a történteket. Eszerint Szlovákia tévesen hivatkozott a közösségi irányelvre, hiszen az uniós állampolgárok szabad mozgása a szövetség országain belül alapjognak számít. Viszont az EB megjegyzi, hogy egy államfő más elbírálás alá esik. Balázs szerint ez az érvelés nem megfelelő, hiszen ha ezt elfogadnák, akkor más elbírálás alá esne a kormányfő, a külügyminiszter vagy a Külügyminisztérium dolgozói, és nem lehetne tudni, hogy a sornak hol van vége. Az Európai Bíróságtól ezért jogértelmezést kérnek.