Életveszélyes a Balaton vékony jege

2009.12.21. 16:09

Egyelőre még vékony és életveszélyes a jég a Balatonon, és a következő napok enyhülése csak ronthat a helyzeten. A vízirendészet szerint eddig nem észlelte, hogy a vékony jégre bárki rámerészkedett volna.

A beállt a jég hétfőn a Balatonon, de egyelőre még vékony, ezért életveszélyes, a felülete pedig nagyon egyenetlen, változékony - mondta az MTI-nek Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. A kapitány szerint egyelőre kérdéses, hogy mit hoz az enyhülés, mennyire olvasztja meg az elmúlt fagyos napokban kialakult jégtakarót, amelynek felülete a torlódások, a havazás és a szél miatt is alkalmatlan még a sportolásra.

A vízirendészet mindenesetre megkezdte a felkészülést a jégszezonra és felvette a kapcsolatot a tó körüli iskolákkal, önkormányzatokkal. Felkérte őket arra, hogy megfelelő jégvastagság estén jelöljenek ki jégpályákat, biztonságos körülményeket teremtve a téli sportoláshoz.

A vízirendészet eddig nem észlelte, hogy a túl vékony jégre vagy a kikötők jegére bárki rámerészkedett volna, és ezzel szabálysértést követett volna el. Arra a kérdésére, szabálysértésnek minősül-e, hogy a hétvégén a tó jegét feltörve megmártóztak néhányan a tóban, a kapitányság vezetője azt felelte: "érdekes a szituáció, de álláspontom szerint a három férfi nem jégre ment, hanem fürdőzésen vett részt, ami bárkinek szíve-joga ítéletidőben is".

KAPCSOLÓDÓ CIKK