Romagyilkosságok: három gyanúsított több helyszínen is járt

Vágólapra másolva!
Összesen négy fegyvert használtak a cigányok elleni támadássorozat elkövetői az NNI által hétfőn ismertetett szakértői jelentések szerint. A négy gyanúsított közül három DNS-nyomát megtalálták több helyszínen is.
Vágólapra másolva!

Három gyanúsított több gyilkosság helyszínén is ott volt, négy fegyvert használtak - egyebek mellett ez derül ki a szakértői jelentésekből, amelyeket eddig megismerhettek a cigányok elleni támadássorozat gyanúsítottai. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfőn ismertette a gyanúsítottak rendelkezésére bocsátott szakértői jelentéseket.

Az NNI szerint a jelentésekből kiderül, hogy az összes olyan lőfegyvert sikerült lefoglalni, amelyekkel a gyilkosságokat elkövették. Összesen 4 fegyvert használtak a támadásoknál: egy egycsövű és két kétcsövű sörétes, illetve egy golyós puskát.

A fegyverek három gyanúsítottal kapcsolhatók össze. A puskákon egy-egy vagy két gyanúsított DNS-e található meg. Hármuknak a DNS nyomait több helyszínen is megtalálták. Kettőjüket 9 illetve 8 bűncselekménnyel, egy embert 3 bűncselekménnyel gyanúsítottak meg tettesként. A negyedik ember a megalapozott gyanú szerint a Tiszalökön 2009. április 22-én történt gyilkosságnál nyújtott segítséget két társának.

Az eddig összegyűjtött bizonyítékok és adatok az NNI szerint elegendőek az egyes bűncselekmények rekonstruálásához. A további elkészült szakértői jelentéseket meghatározott stratégia szerint mutatják be a gyanúsítottak védőinek.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak. Őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen. A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Ezen az oldalon minden hírt megtalál a cigányok elleni támadásokról.