Medián: üldözőbe vette a Fideszt az MSZP

2009.12.22. 18:17

Csökkent a Fidesz és az MSZP közötti különbség: az ellenzéki párt támogatottsága a bizonytalanok számának növekedése miatt apadt, míg a szocialisták pár százalékkal több szimpatizánst tudhatnak magukénak - ez derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kormány teljesítményével viszont elégedettebbek az emberek.

A Medián decemberi felmérése szerint jelentősen csökkent a két nagy párt közötti különbség, mivel a Fidesz-tábor lemorzsolódása folytatódott, az MSZP pedig visszakapaszkodott az év eleji szintre. A teljes népesség körében az MSZP támogatottsága 16 százalékos, az ellenzéki párté 40 százalékos - közölte kedden honlapján kutatási eredményeit a közvélemény-kutató cég.

Így július és november között 47-ről 43 százalékra mérséklődött a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, decemberre pedig újabb 3 százalékpontos csökkenés történt. Korábban a bizonytalanok növekedése miatt csökkent az ellenzéki párt támogatottsága, decemberben azonban az MSZP potenciális szavazótábora gyarapodott, 14-ről 16 százalékra. Hozzátették ugyanakkor, hogy ez a növekedés a statisztikai hibahatáron belül van.

A Medián felmérése azt mutatta: a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága 61 százalék, az MSZP-é 21 százalék. Egy hónappal korábban a biztosan a Fideszre szavazók aránya még 66, az MSZP-re voksolóké pedig 19 százalék volt.

Jelentősen nőtt azonban azoknak a száma, akik elégedettek a kormány teljesítményével. A Medián szerint a Bajnai-kormány teljesítményét decemberben is csak a választók 22 százaléka ítélte jónak vagy nagyon jónak, de csökkent azoknak az aránya, akik arról kifejezetten rossz véleménnyel vannak. Az elmúlt két évben ez volt a legjobb megítélése a hivatalban lévő kormánynak. Folytatódott Bajnai Gordon népszerűségének lassú növekedése is.

A kutatás készítésekor Mesterházy Attila még nem volt hivatalosan az MSZP miniszterelnök-jelöltje, de ismertsége így is több mint 20 százalékponttal nőtt november óta, bár a vele rokonszenvezők aránya nem változott érdemben.

A közvélemény-kutató vizsgálta a politikusok népszerűségét is, e szerint az öt legnépszerűbb politikus veszített népszerűségéből novemberhez képest. A legnépszerűbb továbbra is Sólyom László köztársasági elnök, őt a Fidesz elnöke, Orbán Viktor követi, a harmadik legnépszerűbb politikus Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos. Sólyom László 2, Orbán Viktor és Kósa Lajos pedig 4-4 pontot veszített népszerűségéből. A legnépszerűbb kormánypárti politikus Szili Katalin korábbi házelnök, ő a hatodik helyen van a listán. A legnépszerűtlenebb politikus decemberben a Medián felmérése szerint Draskovics Tibor, leköszönő rendészeti és igazságügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK