Nem mozdultak rá a karácsonyra a pártok

Vágólapra másolva!
Pártlogós karácsonyi ajándékot igen nehéz beszerezni Magyarországon. A legtöbb párt a választások közötti időszakban alig forgalmaz olyan tárgyakat, amin a párt logója virít. A Fidesz kampánygépezete a legprofibb ebből a szempontból, akár teljes Fidesz-mezbe is fel lehet öltözni a párt honlapjáról, de az LMP-nél is kapható pártos szájápoló. Az MSZP bögrében gondolkodik, a Jobbik a nemzeti árusokban bízik.
Vágólapra másolva!

Karácsony előtt néztük át a pártok internetes oldalait, arra voltunk kíváncsiak, hogy kedveskednek-e valamivel rendíthetetlen követőiknek. Nem csak karácsonyi ajándékhoz nehéz azonban hozzájutni, de sima pártlogós termékekből is szegényes a kínálat. A parlamenti pártok közül egyértelműen a Fidesz uralkodik a pártpolitikai kiegészítők piacán. Honlapjukról elérhető internetes aruházuk kínálata gazdag, profin van felépítve: munkanapokon külön telefonszámon lehet rendelni és érdeklődni, a vásárlásról üzletszabályzat rendelkezik, amit el kell fogadni, mielőtt bármit is vennénk és kötelező regisztrálni is vásárlás előtt.

A megvásárolható tárgyak a hétköznapi használati cikkektől a dísztárgyakig terjednek. Ajándéktárgyakból 25 félét kínál a honlap: kapható többek között Fidesz-pólós plüssmaci, narancs zsákocska, antennaszalag, illatosító, öngyújtó és a Retro No Retro zenei cd, ami "2006 eseménydús őszén látott napvilágot", és a leírás szerint "a Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde ihlette magyar zenei válogatás" hallgatható meg rajta (többek között Pierrot-, Első Emelet- és Beatrice-dalokkal).

Öt könyvből is lehet választani, ezek közül kettő Bayer Zsolt írása. A legérdekesebb könyv talán a Huszonöttornyú vár meséi, ami Schmitt Pál, a Fidesz EP-képviselője ötlete alapján készült, és az - akkor még - 25 tagú Unió minden államából tartalmaz egy népmesét. A ruházat menüpont alatt a fehérneműk és zoknik kivételével szinte minden alapvető ruhadarabot lehet kapni. Itt az "Aki Gyurcsányt szereti, Bajnait imádni fogja - Állítsuk meg őket!"-feliratú póló tűnik a legmenőbbnek. Lehet még kapni négyféle nemzeti színű, illetve fideszes zászlót és háromféle táskát is.

Kampányon kívül óvatosan

A KDNP kétféle kampánytárgyat kínál az érdeklődőknek - mondta Molnár Béla, a párt országgyűlési képviselője. Az egyik egy golyóstoll, a másik pedig egy kulcstartó, amihez sárgaréz lánc is jár. Olykor azonban pártzászlóhoz is hozzá lehet jutni - állította Molnár, aki szerint két gyártótól szerzik be ezeket a tárgyakat, amelyekhez pártrendezvényeken lehet hozzájutni.

Még egy érdekességet találtunk a KDNP honlapján: ez a "Képviselői könyvek". Itt olyan - ingyenesen, PDF-fájlként letölthető - művek olvashatók, mint Harrach Péter 173 oldalas könyve, az Akkoris a mi hazánk, Lanczendorfer Erzsébet 162 oldalas Földpadlós szobától a parlamenti székig című könyve vagy Semjén Zsolt pártelnök három munkája.

Az MSZP-nek nincsenek állandóan kapható termékei - közölte Rónai Judit, a párt sajtófőnöke, aki szerint "ez a Fidesz szokása". Az MSZP csak a választási kampány idején szokott saját termékekkel előrukkolni - állította -, bögréket, CD-ket, pólókat árulnak. Rónai azt mondta, a 2010-es kampányra készülő terméklista még nem állt össze, de úgyis gyorsan döntenek majd a termékekről.

ForrA!s: fidesz.hu
Fidesz-termékek: póló, jegyzettömb, esőkabát, dvd

Az MDF követői sem szerezhetnek kampányidőszakon kívül pártlogóval ellátott termékeket - közölte Fáy Zizi, a párt sajtóosztályának munkatársa. Szerinte még a kampányfelkészülés sem kezdődött el, hisz még kampányfőnöke sincs az MDF-nek. Fáy szerint az országos választmány legközelebb január közepén ül össze, ekkor választhatnak kampányfőnököt is. A 2006-os kampányban kitűzőt és szappant osztogatott a párt, utóbbi utalás volt fő kampányüzenetükre, a tiszta kezű politizálásra.

"Nemzeti árusok"

A Jobbik-relikviákhoz a párt rendezvényein lehet hozzájutni, ezeket "nemzeti árusok" kínálják az embereknek - mondta Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki szerint internetes boltjuk azért nincs, mert nincsen rá pénzük. Novák szerint a Jobbik-kiegészítőket terítő árusokkal jó viszonyt ápol a párt, mivel nagy igény van a jobbikos tárgyakra.

Novák azt mondta, nehezítette a jobbikos-termékek előállítását, hogy nem volt olyan tőkeerős vállalkozó, aki "közénk tartozott volna". A Jobbik európai parlamenti képviselőjének, Szegedi Csanádnak viszont van egy vállalkozása, ami árul jobbikos termékeket, például saját tervezésű autómatricát vagy ötvösök által készített kitűzőket. Kérdésünkre Novák Előd elmondta, ha bejut a Jobbik a parlamentbe 2010-ben, a befolyó párttámogatásból megszervezik a jobbikos termékek gyártását és árusítását.

A Lehet Más a Politika (LMP) honlapján internetes áruház nincs ugyan, de létezik egy "Kampányanyagok" menüpont. Itt még az EP-választások idejére készült kampányanyagok találhatók: kinyomtatható kampányújság, szórólap, matricaminta. Hámori Hanna, a párt szóvivője szerint ezeken kívül lehet szerezni LMP-s pólót, tollat, jegyzetfüzetet, szájápolót is, de ezeket "nem szoktuk ingyen osztogatni". Ráadásul ezeket a termékeket a választások közti időszakban nem szokták terjeszteni, így az LMP irodájában vagy postán lehet őket rendelni. Hámori azt mondta, hogy nincs olyan tervük, hogy webshopot hozzanak létre.

A Munkáspárt honlapján rögtön egy vásárlásra buzdító hirdetés ugrik elő, amely Thürmer Gyula pártelnök Az elsikkasztott ország című könyvének megvásárlására szólít fel. A párt oldalán meg lehet rendelni a Kommunista kiáltványt és a Vörös Újság példányait. Balogh Attila, a párt budapesti elnökségi irodájának vezetője azt mondta, "a Munkáspártnak nincs arra pénze", hogy ajándéktárgyakat terjesszen, csak szórólapok nyomását tervezik a 2010-es kampányra. Egy internetes áruház esetleges létrehozásáról annyit mondott: "nem tartjuk ildomosnak".