Sólyom megint az új Ptk. útjába állt

Vágólapra másolva!
Nem írta alá a polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséről szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök. Az Országgyűléshez ezzel együtt négy másik olyan megszavazott jogszabályt is visszaküldött, amelyek szorosan kapcsolódnak a Ptk.-hoz.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséről szóló törvényt, ezen kívül négy másik olyan törvényt sem írt alá, amelyek szorosan kapcsolódnak az új Ptk. bevezetéséhez. Ezek elfogadását az Országgyűlésnek újra kell gondolnia - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A legfontosabb, most visszaküldött jogszabály két lépcsőben léptetné hatályba az új Ptk.-t. A kódex egyes részeit 2010 májusától, a többit 2011 januárjától léptetné érvénybe a jogszabály.

Sólyom két kifogással indokolta a törvények visszadobását. Nem értett egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan polgári törvénykönyvet, mely "átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra". Másrészt szerinte aggályos, hogy két részletben léptetnék hatályba a törvényt, mert ez megnehezítené a jogalkalmazók - például a bírók, jogászok - dolgát.

Sólyom szerint az Országgyűlésnek először át kellene gondolnia a Ptk.-t, majd ezt követően, legkorábban 2011. január 1-jén kellene hatályba léptetnie a törvénykönyvet.

A köztársasági elnök nem elégedett az új Ptk.-val, október 13-án először annak elfogadott szövegét küldte vissza a parlamentnek. Szerinte a törvény kiemelkedő jelentőségű, a mindennapi életben leggyakrabban alkalmazott jogszabály, ezért minden részletében különösen átgondoltnak, időtállónak kell lennie. Szerinte az új Ptk. nem felel meg ezeknek a követelményeknek. Az államfő néhány kifogását figyelembe véve azóta újra megszavazta a törvénykönyvet az Országgyűlés.