Andorrában fogták el Farkas Pétert

Vágólapra másolva!
Andorrában fogták el szombaton Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot - jelentette be vasárnap a BRFK. A rendőrség szerint Farkas az elmúlt egy hónapban Valenciában élt, a testvére jogosítványát használta. A sportoló jelenleg kiadatási őrizetben van, akár egy-két hónapon belül Magyarországon lehet. Farkas tavaly novemberben az elsőfokú ítélet kihirdetése előtti szünetben szökött meg.
Vágólapra másolva!

December 26-án éjfél előtt andorrai szállodai szobájában fogták el Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot - jelentette be vasárnap délután Tóth Gábor budapesti rendőfőkapitány. Farkas jelenleg kiadatási őrizetben van. A kiadatási eljárást az igazságügyi minisztérium bonyolítja le az andorrai hatóságokkal. Tóth szerint Farkas akár egy-két hónapon belül Magyarországon lehet.

Ellenállás nélkül adta meg magát Farkas Péter az andorrai rendőröknek - közölte Robert Guirao-Bailen, az andorrai rendőrség nemzetközi együttműködési csoportjának vezetője, aki öt másik andorrai rendőrrel együtt vett részt az akcióban. Robert Guirao elmondta: a rendőrök bemutatkoztak, azonosították magukat, és közölték Farkassal, hogy két nemzetközi elfogatóparancs alapján veszik őrizetbe. Az akció során egy kommandós csoportjuk is készültségben volt, de végül nem volt szükség arra, hogy bevessék őket - fogalmazott Guirao.

Tóth Gábor Farkas elfogásáról elmondta, a rendőrség egy hónapja tudta, hogy Farkas Spanyolországban tartózkodik, Valenciában élt és a testvére jogosítványát használta. A rendőfőkapitány nem erősítette meg azokat a korábbi sajtóhíreket, hogy Farkas Ázsiában bújkált volna, arról azonban nem beszélt, hogy a sportoló mióta élt Spanyolországban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) mellett a Pesti megyei rendőrség is kereste Farkast. Erről Papp Péter, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatója azt mondta: a két kapitányság párhuzamoson nyomozott, ennek során titkosszolgálati eszközöket is alkalmaztak. Erről azonban nem árult el részleteket. A két főkapitány megköszönte az andorrai hatóságnak a segítségüket.

A BRFK munkatársai 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak. Farkas Pétert, és a testvérét Farkas Károlyt, valamint egy harmadik gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették. A gyanúsítottakat először felmentették, az ítéletet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el.


A rendőrség tájékoztatója az elfogásról

A sportolóra tavaly novemberben első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évre ítélték. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál. Tavaly december elején európai elfogatóparancsot adtak ki, miután szemtanúk a bécsi repülőtéren látták a sportolót.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre. A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő.

Az Országgyűlés december elején fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság. A törvény vonatkozik Farkasra is. A jogszabályról itt olvashat részletesen.