Élettársával randevúzott volna az Andorrában letartóztatott Farkas

Vágólapra másolva!
Élettársának internetes levelei vezethették a rendőröket az Andorrában elfogott Farkas Péter nyomára - írja a Népszabadság és a Blikk. A marihuánatermesztés miatt elítélt, tavaly óta szökésben lévő olimpikon kedvesével találkozott volna karácsonykor, a rendőrök azonban titkosszolgálati módszerekkel tudomást szereztek az andorrai kiruccanásról, és francia kapcsolataik segítségével már az országba érkezése után rajtaütöttek.
Vágólapra másolva!

Élettársa vezethette akaratlanul a rendőröket a karácsony másnapján Andorrában letartóztatott Farkas Péter nyomára - írja meg nem erősített értesüléseire hivatkozva a Népszabadság. A marihuánatermesztésért jogerősen börtönre ítélt, de tavaly november óta szökésben lévő olimpikon a lap szerint élettársával találkozott volna az ünnepek alatt egy andorrai szállodában, ahol a helyi rendőrök végül magyar kérésre letartóztatták.

Bár a rendőrség nem árult el részleteket a nyomozásról, a lap szerint Farkas interneten tartotta a kapcsolatot több magyarországi ismerősével, köztük élettársával is. Több jel utal arra, hogy a férfi élettársának internetes nyomai vezették a rendőröket az andorrai szállodához. Az ügyről tartott vasárnapi sajtótájékoztatón a rendőrség erről nem nyilatkozott, mindössze annyit közöltek, hogy titkosszolgálati eszközöket is igénybe vettek a nyomozás során.

A Népszabadság szerint Farkas eredetileg Bécsben akart találkozni élettársával, de aztán a határ közelsége miatt meggondolta magát, és inkább a spanyol-francia határon fekvő miniállam mellett döntött. A Blikk szerint őrizetbe vételének napján lépte át az Andorrai határt, és bár 4-5 napig maradt volna, szállodai szobájának elfoglalása után két órával már el is fogták a rendőrök.

Robert Guirao, az andorrai rendőrség nemzetközi együttműködési osztályának vezetője a Blikknek azt mondta, hogy végig szemmel tartották a férfit, aki valószínűleg nem tartott a lebukástól, mivel a rajtaütés pillanatában nagyon meglepettnek látszott. Guirao szerint Farkas Pétert a 80 férőhelyes andorrai börtön egyik magánzárkájában helyezték el jó körülmények között, ahol összesen 40 napig lehet kiadatási őrizetben.

A magyar rendőrség egyébként több mint egy hónapja tudta, hogy Farkas a korábbi hírekkel ellentétben nem Thaiföldön, hanem Spanyolországban, Valenciában bujkál. A Népszabadság meg nem erősített információi szerint ez alatt az idő alatt többször hasztalanul kértek segítséget a spanyol hatóságoktól: csupán ígéreteket kaptak, amiket eredmények nem követtek.

Mikor a rendőrök tudomást szereztek az andorrai utazás tervéről, a francia hatóságoktól kértek segítséget, akikkel a Dunában holtan talált francia diáklány, Ophelie Bretnacher ügye óta jó kapcsolatuk volt - írja a Népszabadság. A francia segítség a spanyolnál hatékonyabbnak bizonyult: ők gyorsan megadták az andorrai illetékesek elérhetőségét, akik már érkezése után nem sokkal lecsaptak Farkas Péterre.

"Irdatlan mennyiségű marihuána"

Farkas ügye 2004 óta húzódik, a BRFK munkatársai 2004. október 14-én tartottak házkutatást egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak. Farkas Pétert, és a testvérét Farkas Károlyt, valamint egy harmadik gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették. A gyanúsítottakat először felmentették, az ítéletet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el.

A sportolóra tavaly novemberben első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évre ítélték. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál. Tavaly december elején európai elfogatóparancsot adtak ki, miután szemtanúk a bécsi repülőtéren látták a sportolót.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre. A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő.

Az Országgyűlés december elején fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság. A törvény vonatkozik Farkasra is, aki korábban birkózóként nyert olimpiai aranyat. A jogszabályról itt olvashat részletesen.