Vágólapra másolva!
Várhatóan valamivel kevesebb mint hat évet kell majd börtönben töltenie Farkas Péter egykori olimpiai bajnok birkózónak, akit több mint egyéves bujkálás után a hétvégén Andorrában fogtak el. A kábítószer terjesztése miatt elítélt sportolónak a jogerős ítéletben megszabott büntetést kell letöltenie, de ebből lejön az előzetes letartóztatás ideje. Ügyvédjével Skype-on tartotta a kapcsolatot szökése alatt is.
Vágólapra másolva!

Nem kell a kiszabott büntetésnél több időt börtönben töltenie Farkas Péternek, amiért tavaly novemberben, még az eljárás alatt megszökött, és december 26-ig bujkált a hatóságok elől. Pelle Andrea, a marihuána-termesztésért elítélt egykori olimpiai bajnok ügyvédje hétfőn az [origo]-nak elmondta: védencének, a távollétében két hete meghozott jogerős ítéletnek megfelelően, hét év börtönbüntetést kell letöltenie. Ebből még lejön az a nagyjából 14 hónap, amit korábban előzetes letartóztatásban töltött - tette hozzá.

További büntetés Pelle szerint a szökés miatt nem vár rá, a büntető törvénykönyvben szereplő fogolyszökés bűncselekményét csak akkor követte volna el, ha később, már a büntetésének végrehajtása során szökik meg.

Először felmentés, végül hét év börtön

Farkas Pétert szombat éjjel fogták el egy andorrai szállodában. A sportoló, valamint testvére, Farkas Károly, illetve harmadik társuk ellen azért indult a büntetőeljárás, mert marihuánát termesztettek egy XVIII. kerületi családi házban. 2004-ben csaptak le a rendőrök a házban berendezett ültetvényre, ahol több ezer tő marihuánát találtak a profi szellőző-, és világító-berendezéssel felszerelt helyiségekben.

Az egykori birkózó bajnokot és társait először felmentették, de a Fővárosi Bíróság új eljárást rendelt el, ebben tavaly novemberben hirdettek ítéletet. A sportolóra első fokon öt év fegyházbüntetést szabtak ki, testvére hét évet kapott. A többórás ítélethirdetés közben először Farkas Károly, majd Farkas Péter is kisétált a bíróságról. Testvérét másnap Vecsésen elfogták, a sportoló azonban vasárnapig szökésben volt. Távollétében súlyosabb büntetést, hét év börtönt kapott.

Skype-olt, valahonnan

A Népszabadság hétfői számában azt írta, Farkas interneten tartotta a kapcsolatot több magyarországi ismerősével, köztük élettársával is, és valószínűleg ez vezethetett a férfi nyomára, aki Andorrában az élettársával akart találkozni. Pelle Andrea az [origo]-nak is megerősítette, hogy vele is kapcsolatban volt távolléte alatt a sportoló, az interneten, Skype-on keresztül beszéltek. Az ügyvéd állítja, sem arról nem tudott, hol tartózkodik védence, és arról sincs tudomása, mi vezette a rendőröket a nyomára.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, bár egyes sajtóhírek szerint Farkas Thaiföldön bujkált, nekik arról volt információjuk, hogy Spanyolországban, Valenciában tartózkodik. Az egykori olimpiai bajnok jelenleg kiadatási letartóztatásban van, ez legfeljebb negyven nap lehet, ez alatt kell a magyar államnak hivatalosan kérnie a kiadatását.

Kiadatása ügyében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) már megtette a kellő lépéseket, jelenleg a kiadatáshoz szükséges iratokat, a nemzetközi elfogatóparancsot és Farkas Péter büntetőügyében hozott ítéleteket fordítják - közölte az IRM hétfőn az MTI-vel. Amint lefordítják az ítéleteket, a kiadatási kérelmet a mellékleteivel együtt megküldik az andorrai hatóságoknak.