Jogellenesnek minősítették a postások sztrájkját

Vágólapra másolva!
A munkaügyi bíróság döntése szerint jogellenes volt a postai dolgozók múlt heti munkabeszüntetése. A sztrájkoló dolgozók azt szerették volna elérni, hogy minden dolgozó kapjon egyszeri, százezer forintot a postai ingatlanok eladásából befolyt összegből.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogellenesnek minősítette a kézbesítők múlt heti munkabeszüntetését - közölte hétfőn a Magyar Posta szóvivője, Tomecskó Tamás. A szóvivő szerint a társaság még nem döntött arról, hogy milyen további lépéseket tesz az ügyben.

A Kézbesítők Szakszervezete múlt hét kedden hirdetett határozatlan idejű munkabeszüntetést. Az érdekképviselet azt szerette volna elérni, hogy minden dolgozó kapjon egyszeri, százezer forintot a postai ingatlanok eladásából befolyt összegből. A Magyar Posta értelmezhetetlennek nevezte a követelést, és az általa jogalap nélkülinek tartott munkabeszüntetés miatt bírósághoz fordult. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfői döntésében a Magyar Postának adott igazat.

A sztrájk mindössze két napig tartott, mert a szakszervezet múlt hét szerdán felfüggesztette a munkabeszüntetést. Az első napon a Magyar Posta 36 ezer dolgozója közül összesen 152 kézbesítő nem vette fel a munkát, míg a második napon már csak alig több mint 100-an. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetekének elnöke sikeresnek nevezte a munkabeszüntetést, mert szerinte ezzel az eddigieknél jobban felhívták a nyilvánosság figyelmét az ügyükre. A sztrájkot azért fejezték be két nap után, mert állítása szerint nem akarták a lakosságra áthárítani a problémáikat.