Csak Dombrád és Tokaj közöttt van készültség a Tiszán

Vágólapra másolva!
Már csak Dombrád és Tokaj között árad a Tisza, készültséget csak ezen a 81 kilométeres szakaszon tartanak fenn. A Tisza felső szakaszán elindult az apadás, az elkövetkező négy napban viszont az esőzések miatt újabb vízszintemelkedésre kell számítani a folyókon. A Sajó mentén kedden elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget.
Vágólapra másolva!

Már csak Dombrád és Tokaj között van elsőfokú árvízvédelmi készültség a Tiszán levonuló árhullám miatt - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden.

Bodnár Gáspár szerint a Záhony feletti szakaszokon az apadás folyamatos, Tiszabecsnél a vasárnapi esőzés óta négy métert csökkent a folyó vízszintje. A kedvező helyzet miatt kedden délelőtt megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Tisza Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszán. Dombrád és Tokaj között viszont árad a Tisza, készültséget csak ezen a 81 kilométeres szakaszon tartanak fenn.

A vízügyi szervezet vezetője hozzátette: a Túron és a Szamoson folyamatos az apadás, a Kraszna viszont újra árad, ám a vízállás várhatóan nem fogja elérni a készültségi szintet. Folyamatos a figyelőszolgálat, a védművek jól bírják a terhelést, árvízi beavatkozásra nem volt szükség - mondta Bodnár Gáspár.

A Beregben fenntartják a korábban elrendelt elsőfokú, Felső-Szabolcsban pedig a másodfokú belvízvédelmi készültséget. Továbbra is működik a tiszaszalkai és a tiszaberceli szivattyútelep, utóbbi a nap 24 órájában dolgozik, és naponta csaknem 400 ezer köbméter vizet emel át a Tiszába. Vásárosnamény és Zsurk között a zsilipek kinyitásával biztosították a belvíz bevezetését a folyóba.

A következő négy napban 30-40 milliméter csapadékra és felmelegedésre kell számítani, amely újabb vízszintemelkedést hozhat a Tiszán és mellékfolyóin.

A Sajó mentén kedden elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. A riasztás csökkentését az indokolta, hogy lassan levonul az árhullám a folyón - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője, Csont Csaba. A Sajó Felsőzsolcánál 352 centiméterrel hétfőn tetőzött, Sajópetrinél pedig 334 centiméteres volt a vízállás. A folyó jelenleg Kesznyétennél tetőzik, ezután már a Tiszába ömlik.

Csont arról is beszámolt, hogy a Tarnán az egyik gátőrjáráson harmadfokú készültséget rendelt el az igazgatóság, a védekezés alatt tönkrement árvízvédelmi töltés és csőzsilip árvízi biztonságának megteremtése érdekében. Szerdán ennél a töltésszakasznál operatív beavatkozással állítják helyre az említett részeket. A harmadfokú készültséget érintő szakasz mentén két település található, Tarnazsadány és Nagyfüged. A Tarna többi szakaszán megszűnt az árvízvédelmi készültség.

A Bodrog lassan árad, a szlovákiai Bodrogszerdahelynél az utóbbi órában már csak négy centimétert emelkedett a víz. A Borsod megyei Felsőbereckinél kedden 620 centiméteres vízállást mértek. Sárospatak környékén várhatóan szerdán-csütörtökön tetőzik a folyó.

Csont szerint a korábbi számításokhoz képest a Bodrog és a Tisza is alacsonyabb vízállással tetőzik majd. Hozzátette: az árhullámok levonulását követően az Ékövizig felméri a vízművekben keletkezett károkat, és a legszükségesebb, legkritikusabb szakaszokon megkezdi az árvízvédelmi művek helyreállítását. Az árvízvédekezés becsült költsége - múlt hét második felétől - meghaladja az 50 millió forintot, a védművekben pedig több 10 millió forintnyi kár keletkezett.

Az árvíz után már a belvíz okoz majd gondot. Keddtől elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Bodrogköz felső szakaszán.