Átszakadt egy zsilip a megáradt Tarnán

Vágólapra másolva!
Beszakadt egy csőzsilip a megáradt Tarnán, Tarnazsadány közelében, emiatt harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. A Tarnán korábban megszüntették a készültséget. A balesettől eltekintve várhatóan nem lesz nagy árvíz, a Bodrog és a Tisza árhullámának találkozása sem okoz majd gondot és a Sajó árhulláma is levonul.
Vágólapra másolva!

Beszakadt egy csőzsilip a megáradt Tarna mentén, Tarnazsadánynál. A Tarnán korábban megszüntették az árvízvédelmi készültséget, de a baleset miatt most harmadfokú készültséget rendeltek el. Az árvízvédelmi töltésbe épített csőzsilipet az árhullám tette tönkre. A védelmi osztag az Országos Műszaki Irányító törzs vezetésével reggel óta gépekkel dolgozik a helyszínen, hogy kijavítsa a hibát.

A Bodrog és a Tisza árhullámának találkozása Tokajnál viszont a korábbi félelmekkel ellentétben várhatóan nem okoz majd komoly gondot. A Bodrog és a Tisza árhulláma is kisebb, mint korábban várták. A Bodrog árhulláma szerda reggel Felsőbereckinél tartott, ott 627 centiméteres vízállást mértek. A folyón elsőfokú a készültség. A Tisza árhulláma Tokajnál a tetőzés közelében van, 637 centiméteres vízmagassággal. Itt nem is rendeltek el készültséget.

Észak-Magyarországon - a tarnazsadányi balesettől eltekintve - a Felső-Tisza vidékéhez hasonlóan kedvezően alakul az árvízi helyzet a vízügyi szakemberek szerint. A Sajó árhulláma levonult a területről és a Tisza felé tart - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. A Sajó most Kesznyéten térségében van tetőzés közelében, feljebb már megszüntették a készültséget.

A Felső-Tisza irányából érkező tiszai árhullám nem érte el a készültségi fokozat elrendeléséhez szükséges mértéket és bár a Bodrog tovább árad, valószínűleg ott sem lesz olyan nagy mértékű a vízszint emelkedés, mint korábban várták. Ennek oka, hogy nem volt a vízgyűjtő területeken csapadék utánpótlás. Emiatt a Bodrog és a Tisza Tokajnál találkozó árhullámai sem fognak várhatóan a korábban jelzett mértékű gondokat okozni - tette hozzá az osztályvezető.