Magyar Nemzet: Csak dobozokra lőtt a romagyilkosság gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Csak dobozokra lövöldözött a fegyverekkel a cigányok elleni támadások egyik gyanúsítottja. K. István a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, hogy a gyilkosságokban nem vett részt, de a gyújtogatásokban igen. Ezzel egy súlyos társadalmi problémára kívánta felhívni a figyelmet állítása szerint. K. István arra nem válaszolt, van-e ellenérzése a romákkal szemben.
Vágólapra másolva!

"A gyilkosságokhoz nincs közöm. Embert soha nem öltem" - mondta K. István, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja a magyar Nemzetnek adott interjújában. A lap szerdai számában megjelent cikkben azt állította a gyanúsított, hogy járt néhány helyszínen, és gyújtogatott is. "Megpróbáltam a lakosság figyelmét felkelteni a hazánkban dúló súlyos társadalmi problémákra" - fogalmazott K. István.

A gyanúsított szerint testvére nem befolyásolta őt, hogy részt vegyen a bűncselekmény-sorozatban. Beszélt arról is, hogy nem tudja, ki rejtette el az elfogásuk helyszínén, a debreceni Perényi I. klubban a gyilkosság fegyvereit. K. István nem is tudta, hogy egy álfal mögött dugták el azokat - mondta. A fegyvereket ő is látta, sőt dobozokra is lövöldözött velük.

K. István tagadta a Magyar Nemzet kérdésére, hogy részt vett volna tóratekercsek égetésében. Állítása szerint ebben az ügyben csak tanúként hallgatták ki. Ügyvédje kérésére arra nem válaszolhatott a gyanúsított, hogy vannak-e ellenérzései a romákkal szemben. K. István elmondta még, hogy sose volt szélsőséges szervezet tagja, nem kapott katonai (így sorkatonai) képzést sem, nincs fegyverviselési engedélye.

A gyanúsított azt mondta, ő is kapott roma cellatársat a börtönben. "Két napig egyikünk sem aludt" - tette hozzá. Végül elmondta, hogy "meggondolatlan akciói miatt" bűntudatot érez. Arra a kérdésre szintén ügyvédi kérésre nem válaszolt, hogy politikai motivációból bérelték-e fel a csapatot.

Még 2008-ban kezdődött a magyar bűnüldözés történetének talán legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata, de csak 2009-ben tudatosult igazán, hogy ugyanaz a csoport támadt cigányok által lakott faluszéli házakra. A titkosszolgálat hibái is hozzájárultak ahhoz, hogy a rendőrségnek csak augusztusban sikerült elfogni azt a négy férfit, akik a gyanú szerint kilenc helyszínen támadtak, és összesen hat ember haláláért felelősek. A romagyilkosságokról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja.