Négy embert agyonlőtt egy ámokfutó egy finn plázában

Vágólapra másolva!
Lövöldözni kezdett egy férfi egy finn bevásárlóközpontban, Espoo városban - közölte a rendőrség. Négy embert lőtt agyon, a rendőrség megtalálta a holttestét. Az ámokfutó barátnőjét holtan találták egy lakásban.
Vágólapra másolva!

Lövöldözni kezdett egy ámokfutó az év utolsó napján egy finnországi bevásárlóközpontban. A Helsinki melletti Espoo város plázájában négy embert - három férfit és egy nőt - ölt meg a lövöldöző. A rendőrség kora délután megtalálta a holttestét a bevásárlóközpontban - jelentette a BBC a finn rendőrségre hivatkozva.

A rendőrség azonosította a lövöldözőt, aki egy fekete ruhába öltözött, 43 éves férfi, Ibrahim Skupolli. A férfi barátnőjét megtalálták holtan Espoo egyik lakásában.

A rendőrség körbezárta a környéket. A mentők a helyszínen vannak, a vonatok nem állnak meg a plázához közeli állomáson.

A vérontás délelőtt tíz órakor kezdődött a Sello nevű bevásárlóközpont - az ország egyik legnagyobbja - második emeletén. Egy szemtanú azt mondta, egy élelmiszerboltban egy feketeruhás férfi mindenkire lőni kezdett, majd legalább egy alkalmazott a földön fekve maradt. A lövöldözés után az egyik vásárló szerint pánik tört ki az épületben, sokan sírtak. A feketeruhás férfit később látták, amint egy másik üzlet felé tart.

A négy halottról a finn közszolgálati tévé, az YLE számolt be, hivatalosan azonban nem erősítették meg az információt. Az egyik - szintén meg nem erősített - tudósítás szerint egy embert kétszer közelről fejbelőttek, egy másikat pedig hasbalőttek a bevásárlóközpontban.

A lövöldözés az elmúlt két évben már a harmadik súlyos áldozatokkal járó ámokfutás Finnországban.

2007 novemberében egy 18 éves fiú tuusulai iskolájában lövöldözött - megölt kilenc diákot és egy tanárt, mielőtt maga ellen fordította fegyverét. 2008 szeptemberében pedig egy 22 éves férfi ölt meg 10 ember egy főiskolán, mielőtt öngyilkos lett. Mindketten videókat tettek fel az internetre, egyikük a felvételen éppen elsütötte a fegyverét, másikuk pedig gyilkossági tervére figyelmeztetett. Azóta Finnországban szigorították a fegyverviselési szabályokat.