Árvízi készültséget hirdettek a Tisza egy részén

Vágólapra másolva!
Vasárnap reggeltől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza északi szakaszán. Az észak-magyarországi térségben összesen 242 kilométeren van árvízi készültség, ebből 13 kilométernyi helyen van harmadfokú riasztás. Szegeden lezárják a rakpartot a folyó áradása miatt.
Vágólapra másolva!

A Felső-Tiszáról érkező árhullám miatt vasárnap reggel 8 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeletek el a Tiszakeszi és Zemplénagárd közötti Tisza-szakaszra, valamint a Taktán, a kesznyéteni árvízkapu térségében - mondta az MTI-nek Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.

Csont szerint a Tiszán levonuló árhullám miatt a Cigánd-tiszakarádi árapasztó tározó beeresztő műtárgya is öt méteres vizet tart. A Bodrogon továbbra is elsőfokú a készültség, a Tarnánál pedig érvényben van a harmadfokú riasztás a tönkrement tarnazsadányi gátőrjárásnál.

Az osztályvezető hozzátette: jelenleg 242 kilométer árvízvédelmi vonal mentén van készültség az Ékövizig területén, ebből 229 kilométeren elsőfokú, míg 13 kilométernyi szakaszon harmadfokú a riasztás.

A Tisza áradása miatt vasárnap este lezárják a rakpartot Szegeden, a folyó várhatóan hétfő hajnalra önti el az utat - mondta Priváczkyné Hajdú Zsuzsa, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese.

Az előrejelzések szerint a folyó Szegednél nem éri el az elsőfokú készültség elrendeléshez szükséges szintet, és 600 centiméter körül tetőzik, a hét közepén a vízállás Mindszentnél azonban várhatóan meghaladja a 650 centimétert, így ott elsőfokú készültséget kell elrendelni - mondta Priváczkyné.

A Hármas-Körös gyorsan árad, így Szarvasnál vasárnap elrendelték az elsőfokú készültséget, a folyó vízszintje az előrejelzések szerint meghaladja majd a 700 centimétert, így a másodfokú készültség elrendelésére is sor kerül majd.