Vágólapra másolva!
Vagy titkos vagy nem, vagy megkapta a Miniszterelnöki Hivatal vagy nem - ennyit lehet tudni arról a jelentésről, amely azt vizsgálta, hogyan szivárgott ki Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszéde. A decemberben elkészült jelentést az [origo] kikérte a Miniszterelnöki Hivataltól, de ott azt állították, nekik nincs meg az anyag, pedig a vizsgálatot folytató Nemzetbizonsági Hivatal szerint megküldték a kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

December végén zárult le az a három éves nemzetbiztonsági vizsgálat, amely annak járt utána, hogyan szivárgott ki 2006-ban Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszéde. A vizsgálat eredményéről a kormány annyit közölt: az MSZP 2006 májusi őszödi frakcióülését - ahol Gyurcsány a beszédét elmondta - nem hallgatták le, a felvételt nem titkosszolgálati eszközökkel rögzítették, a beszéd belső embertől szivárgott ki. A vizsgálatot még Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter kezdeményezte.

A jelentés valószínűleg nem nevezi meg, hogy ki a felelős a beszéd nyilvánosságra kerüléséért. Erre utal, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a vizsgálat befejezése utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: kevés esély van arra, hogy kiderüljön, ki volt a kiszivárogtató, hiszen a hivatalos szervek sem találták meg, akit kerestek.

A kormány a jelentés szövegét nem hozta nyilvánosságra. Szollár Domokos kormányszóvivő decemberben a Népszabadság szerint azt mondta: a jelentés ugyan nem titkos, de azt nem is kívánják nyilvánosságra hozni. Szollár ennek okát nem árulta el.

Mivel a jelentésről Szollár is beszélt, ezért az [origo] még decemberben kérte a Kormányszóvivői Irodától, hogy megismerhesse a jelentés szöveget. Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közigazgatási államtitkára válaszolt megkeresésünkre, aki annyit közölt: a kért adat, vagyis a jelentés nincs a MeH kezelésében, így a kancellária megtagadta kérésünk teljesítését. A levél azt azonban nem részletezte, kitől tudjuk elkérni.

A Kormányszóvivői Iroda később ehhez annyit tett hozzá, hogy a jelentés összefoglalójának főbb megállapításait már nyilvánosságra hozták, a dokumentum azonban minősített - vagyis titkosított - adatokat tartalmaz, így azt nem ismerhetjük meg. A Kormányszóvivői Iroda sem árulta el, ki a jelentés titokgazdája, azaz ki döntött a jelentés titkosításáról és ki oldhatja fel azt.

Megkerestük a vizsgálatot lefolytató Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) is. Az NBH titkárságán azt közölték az [origo]-val, hogy a dokumentumot Juhász Gábor a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter megküldte Bajnai Gordon kormányfőnek, és újra a Kormányszóvivői Irodához irányítottak bennünket.

Szollár Domokos kormányszóvivőtől kedden reggel megkérdeztük, ki a dokumentum titkogazdája, illetve ha a jelentés valóban titkosított adatokat tartalmaz, akkor miért mondta azt korábban, hogy nem titkos a jelentés. Kértük a kormányszóvívőtől azt is, hogy a titkosított részek kitakarásával elolvashassuk a jelentést. Szollár kedden kora délelőtt visszahívást ígért, ez azonban eddig nem történt meg, többszöri megkeresésünkre pedig nem reagált.

A hangfelvétel a 2006. május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt ülésen elhangzott beszédében - helyenként durva szavakkal - elismerte, hogy kormánya végighazudta az elmúlt másfél-két évet, az ország pénzügyi lehetőségeit pedig messze túllépték. A beszéd kiszivárgása után zavargásokba is torkolló utcai tüntetéssorozat kezdődött.