Kedd este is ritkábban járnak a BKV-buszok

Vágólapra másolva!
Kedd esteére sem állt helyre a BKV menetrendje, miután reggel 270 autóbuszt jelentettek műszaki hibásként a sofőrök. A cég szerint nem legális sztrájk zajlik, és elbocsátást ígérnek az indokolatlan szolgálatmegtagadásért. A szakszervezet szerint a sofőrök csak a szabályok szerint járnak el.
Vágólapra másolva!

Kedd este is a menetrendnél eltérően közlekedik a BKV több buszjárata, miután a a cég tájékoztatása szerint 270 autóbusza nem indult el. A fennakadások elsősorban a dél-budai és a dél-pesti területek közlekedését érintetik. A BKV közleménye szerint az utasok várakozását a járművek átcsoportosításával és alvállalkozók nagyobb mértékű bevonásával próbálták meg lerövidíteni, így ha késve is, de minden vonalon közlekedtek a járatok.

A BKV honlapján közzétett tájékoztatás szerint például duplájára nőhet a követési idő a 7-es vonalon: a menetrend szerint 5 percenként, a valóságban azonban esetenként csak 10 percenként érkezik egy-egy busz. A 7E vonalon 10-15 perc lehet a követési idő, a 15-ös buszokra 11-16 percet kell várni. A 8-as buszoknál előfordul, hogy 6 perc helyett akár 20-at is várni (a teljes listát itt olvashatja).

A fennakadások oka, hogy a BKV több sofőrje - a cégnél a kollektív szerződés lejárta miatt kialakult vita miatt - műszaki hibásként jelent olyan buszokat is, amelyeket máskor átvettek. A cég szerint ez "nem legális sztájk". A cég azt ígérte, hogy minden ilyen buszt újra átvizsgál egy úgynevezett szuper kontroll csoport, és ha indokolatlannak találják a hibabejelentést, elbocsátják a söfőrt. Ezzel a szakszervezetek szerint a BKV vezetése meg akarja félemlíteni a munkavállalókat, akik csak a szabályok szerint járnak el.