A közlekedési minisztérium a legbőkezűbb munkatársaival

Vágólapra másolva!
Minden más eddig nyilatkozó minisztériumnál magasabb, évi 850 ezer forintos cafeteriajuttatást ad köztisztviselőinek idén a közlekedési minisztérium. Bár a juttatásokról keddig kellett rendelkezniük a minisztériumoknak, több még nem tudta megmondani, mekkora keretösszegért választhatnak például étkezési jegyet vagy üdülési csekket munkatársaik.
Vágólapra másolva!

Fejenként bruttó 850 ezer forint - azaz több mint havi 70 ezer forint - értékű cafeteriajuttatást ad idén a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) munkatársainak. A cafeteriarendszert bevezető kormányrendelet értelmében a minisztériumoknak január 5-ig kellett meghatározniuk, hogy 2010-ben mekkora keretösszegből választhatják ki dolgozóik, milyen béren kívüli plusz juttatásokat szeretnének. Eddig hat tárca tette közzé ezt az összeghatárt, ezek közül jelenleg a közlekedési minisztérium által adott, évi 850 ezres bónusz a legmagasabb.

Hónig Péter közlekedési miniszter még a Hivatalos Értesítő december 23-i számában tette közzé azt az utasítást, amely rendelkezik a köztisztviselőknek járó cafeteria fejenkénti összegéről, és a juttatás más szabályairól. Ebből kiderül, hogy az itt dolgozó köztisztviselők a törvényben meghatározott juttatásokon kívül - mint például az étkezési jegy vagy az üdülési csekk - másféle bónuszokat is választhatnak: a 850 ezres keretből például lakáscélú, vissza nem térítendő támogatást, kockázati életbiztosítást, ajándékutalványt vagy akár akkreditált nyelvi képzésben való részvételt is kérhetnek.

"Nagyságrendileg" nem jelent emelést

Mivel a keretösszegből kell fedezni a juttatás után fizetendő közterheket is, így attól függően, hogy a köztisztviselő milyen szolgáltatást választ, változhat a végül kézhez kapott összeg, hiszen más adókulcs vonatkozik például az étkezési utalványra és nyugdíjpénztári hozzájárulásra. Hónig Péter miniszter utasításában úgy rendelkezett, hogy a minisztériumi köztisztviselőik egy-egy juttatást a kedvezményes adósávnál magasabb összegben is választhatnak.

A minisztérium [origo]-hoz eljuttatott válaszából az derül ki, hogy nem tartják kiugróan magasnak a köztisztviselőiknek járó, fejenkénti 850 ezer forintos bónuszt, mint írták, "a közterhek megfizetése után a munkavállalók nettó értékben nagyságrendileg a tavalyi évre meghatározott összegű juttatásra számíthatnak 2010-ben is".

A miniszter cafeteriáról szóló utasítása vonatkozik a felügyelete alá tartozó szervezetekre is, de az ezeknél dolgozó köztisztviselőkre más-más összegeket határozott meg. Így 2010-ben a legmagasabb, fejenként évi 966 250 forint cafeteriajuttatást a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalban dolgozók kapják, míg a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál évi 510 ezer forintból, a Közlekedésbiztonsági Szervezetnél pedig 500 ezer forintból választhatnak plusz juttatásokat a munkatársak.

Elmulasztották a határidőt

Bár a köztisztviselői cafeteriáról szóló kormányrendelet szerint a minisztériumoknak keddig kell meghatározniuk, az [origo] valamennyi tárcát megkereste, hogy kiderüljön, mennyit szánnak a béren felül járó juttatásokra.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája kérésünkre közölte a keretösszeget: köztisztviselőik összesen 650 ezer forint értékű cafeteriára számíthatnak. Számításaik szerint az adóterhek levonása után ez fejenként, évi 520 ezer forint pluszt jelent majd, de ennél többet nem tudni, mert a minisztériumi utasítást egyelőre nem tették közzé.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban egyelőre nem tudták megmondani, náluk mennyi lesz az éves keretösszeg. A késlekedést Nothoff Ingrid, a tárca sajtófőnöke kérdésünkre azzal magyarázta, hogy más minisztériumokkal szemben, náluk korábban egyáltalán nem voltak a cafeteriához hasonló juttatások, ezért több időt vesz igénybe a kidolgozása. Szerinte a minisztérium köztisztviselői "tavalyhoz képest nem fognak jól járni", mert számukra jobb volt a korábbi szabályozás, amikor a minisztérium gazdálkodásától függően kaphattak béren kívül további juttatásokat a dolgozók.

A Külügyminisztérium, és a Pénzügyminisztérium megkeresésünkre egyelőre nem közölte, náluk hogyan alakul a 2010-es cafeteria mértéke és szabályozása.

Nagy a szórás 250 ezertől 850 ezerig

A korábban már közzétett miniszteri utasítások alapján az oktatási tárcánál 250 ezer és 800 ezer forintos összeghatár között választhatnak a juttatásokból a köztisztviselők, míg az Önkormányzati Minisztériumnál és a Miniszterelnöki Hivatalnál az éves keretösszeg fejenként 750 ezer forint. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál be kell érniük évi 450 ezer forintos béren kívüli juttatással a dolgozóknak, ennél is kevesebb, 400 ezer forint jár a környezetvédelmi tárcánál. A gazdasági miniszter, Varga István egyelőre nem rendelkezett a minisztérium munkatársainak juttatásairól, csak az irányítása alatt álló szervek dolgozóinak járó keretet határozta meg.

A Miniszterelnöki Hivatalnál osztott cafeteria összegét firtató kérdésünkre a Kormányszóvivői Iroda korábban azt válaszolta: még így sem tudják kompenzálni a 13. havi illetmény megszüntetését, "a köztisztviselői illetményalap reálértékének több év óta tartó csökkenését" és a köztisztviselői jutalmazás "radikális korlátozása" miatti jövedelemcsökkenést. (Az erről szóló, korábbi cikkünket itt elolvashatja.)