Korán szülte meg ikreit egy H1N1-es kismama

Vágólapra másolva!
30. hétre szülte meg ikerit az a kismama, akit újinfluenzás fertőzéssel kezeltek Kaposváron. A nő Pécsen szült, mert csak itt van újszülött intenzív osztály. A pécsi orvosok szerint nem bizonyítható, hogy a koraszülést a vírusfertőzés okozta.
Vágólapra másolva!

H1N1 vírust mutattak ki annak a fiatal nőnek a szervezetében, akit koraszüléssel szállítottak a pécsi szülészeti klinikára - közölte Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A 28 éves nőt Kaposváron kezelték az influenzával, de a terhesség 30. hetében megindult nála a szülés, ezért átszállították Pécsre, mert csak itt van koraszülött intenzív osztály. A klinikán megpróbálták leállítani a szülést, ami nem sikerült, ezért császármetszést hajtottak végre.

Az édesanya két kislányt hozott világra, egyikük 1400, másikuk 1210 grammal született, de jól vannak. A csecsemőket legalább két hónapig tartják majd az intenzív osztályon, ahonnan csak akkor engedik ki őket, ha súlyuk eléri a 2000 grammot, és otthoni körülmények között is biztonságosan táplálhatók. Az édesanya szerdán elhagyhatta a kórházat.

Az édesanyánál az új típusú influenzavírus nem okozott szövődményt, és az sem bizonyítható, hogy a koraszülés az újinfluenza-fertőzés miatt következett-e be - mondta Bódis, aki szerint a nőnek korábban már négy szülése volt, amelyek közül három koraszüléssel fejeződött be.

A H1N1-ről szóló cikkeinket itt találja.