A Körösök már apadnak, de újabb áradás várható

Vágólapra másolva!
Jelenleg Tokajnál tetőzik a Tisza, Szolnoknál csütörtökre éri el az első fokú árvízvédelmi szintet a folyó vízállása. A Körösök apadni kezdtek, de néhány napon belül újabb áradásra lehet számítani a Felső-Tiszán és mellékfolyóin. Egyre nagyobb területeket önt el a belvíz.
Vágólapra másolva!

Tokaj térségében tetőzik a Tisza árhulláma, amely lassan halad a folyó középső szakasza felé. Itt folyamatos, napi 8-18 centiméteres áradás figyelhető meg, a legalacsonyabb védelmi fokozat 150 kilométeren van érvényben - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig). Az áradás várhatóan csütörtökön a déli órákban éri el Szolnoknál az elsőfokú árvízvédelmi szintet (650 centiméter).

A folyó tetőzése pénteken-szombaton Tiszafürednél 665, vasárnap-hétfőn Kisköre-alsónál 720, hétfőn-kedden Szolnoknál 715, míg Tiszaugnál 595 centiméterrel várható. Az eltérés 15 centiméteres lehet.

A Körösök apadni kezdtek

A Hármas-Körösön zajló áradás során a vízszint a szarvasi vízmércénél szerda reggel elérte a 700 centimétert, ezért a Bánréve és Csongrád közötti védelmi szakaszon a felső őrjárásokban már ennek megfelelően másodfokban védekeznek.

A Fehér- és a Fekete-Körösökön eközben megindult az apadás, már csak másodfokú az árvízvédelmi készültség, a Hármas-Körös még gyengén árad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Fekete-Körösön, Gyulánál szerda reggel, míg a Fehér-Körösön kedd éjszaka mérsékelték másodfokúra az árvízvédelmi készültséget.

A Kettős-Körös is folyamatosan apad Békésnél és Köröstarcsánál, ám a készültségi fokot csak a szerda esti órákban enyhíthetik. A Hármas-Körös vízszintje még emelkedik, Gyoma és Szarvas térségében másodfokú a készültség szerda hajnal óta, a tetőzést az esti órákban, 720 centiméterre várják. A Sebes-Körös és a Berettyó vízszintje szintén a tetőzés közelében van, másodfokú készültségi szinten.

A belvízzel is küzdenek

A térség belvízzel elöntött területeinek nagysága továbbra is több mint 14 ezer hektár. A tíz belvízvédelmi szakaszból még mindig nyolcban tartanak fent másodfokú védelmi készültséget.

Időközben Békéscsabán a város területén rendelt el elsőfokú belvízvédelmi készültséget a polgármester. A jelentős mennyiségű csapadék miatt ugyanis több helyen telkeket öntött el a víz.

A Köti-Kövizig területén a csapadékos időjárás és a befogadó folyók magas vízállása miatt jelenleg másodfokú belvízvédelmi készültséget három, míg elsőfokút négy helyen tartanak fenn. A másodfokban lévő szakaszokon 18-24 órás üzemben működnek a szivattyútelepek. Az elmúlt 24 órában a 23 szivattyútelep 4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Az ár- és belvízvédelmi munkákban csaknem száz ember dolgozott.

Újabb áradás jön

Elmúlt az elsődleges árvízveszély, lakott területeket már nem fenyeget az áradás, ám néhány nap múlva újabb árhullám várható a Felső-Tiszán és a Tisza mellékfolyóin - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán.

Szabó szerint a várható felmelegedés és az újabb csapadék érkezése miatt nőnek majd a belvízzel elöntött területek is. Jelenleg 29 ezer hektárnyi terület áll víz alatt, ami az előrejelzések szerint a 100 ezer hektárt is elérheti. A miniszter szerint a kormányülésen döntöttek arról, hogy a védekezési munkálatokra fordított forrásoknak nem lehet felső határa; a szükséges összegeket az általános tartalékból fedezik majd.