Májusban megszűnik a kényszergyógykezeltek határozatlan idejű fogva tartásának lehetősége, a bíróságok - akárcsak a többi vádlott esetében - pontosan, évben meghatározott büntetést fognak kiszabni a pszichésen beteg elkövetőkre is. A Magyar Nemzet szerdai számában azt írja, lesznek, akik megfelelő ellátás híján az utcára kerülhetnek.

A büntető törvénykönyv alapján nem büntethetőek azok, akik kóros elmeállapotban követnek el bűncselekményt, rájuk a bíróságok - addig, ameddig szükséges - kényszergyógykezelést szabnak ki, amelyet a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) hajtanak végre - írja a Magyar Nemzet szerdai számában. A lap szerint az intézetben kezelt 240-270 beteg nyolcvan százaléka erőszakos, életellenes bűncselekményeket követett el.

A törvény módosítása nyomán a bíróság idén májustól maximum annyi időre írhatja elő egy elítélt kényszergyógykezelését, amennyi büntetést szabott volna ki, ha egészséges. Ha életfogytiglani börtönnel büntethető cselekményről van szó, akkor a kényszergyógykezelés maximum 20 évig tarthat, vagyis ennyi idő után még a súlyos elmebetegeket sem lehet tovább benn tartani. Ha az állapota miatt kezelésre szorul, akkor egy másik pszichiátriai intézetben kell elhelyezni.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának legutóbbi vizsgálata rámutatott, hogy a módosítások miatt májusban 20-25 olyan gyógykezeltet kell elbocsátani az IMEI-ből, akik továbbra is ellátásra szorulnának. A veszélyesnek minősülő betegek civil ellátásának feltételeit viszont eddig nem teremtették meg - idézi a lap Szabó Máté ombudsman véleményét.

A lap szerint előfordulhat, hogy ezek a betegek a szabadulásuk után mindössze egyszerű gyógyszeres kezelést kapnak, szabadon hagyásuk mellett.