Nem halkítják le a Szigetet Újpest kedvéért

Vágólapra másolva!
Elvesztette Derce Tamás IV. kerülti polgármester a Sziget fesztivál szervezője ellen indított pert. Derce birtokháborítás miatt perelt, és azt szerette volna, hogy este 10 után csendesedjen el a fesztivál. A kerület a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a másodfokon eljáró bíróság a IV. kerületi önkormányzat által a Sziget fesztivál szervezője ellen indított birtokháborítási pert. Derce Tamás újpesti polgármester 2002-ben perelte be birtokháborítás miatt a fesztivál szervezőit. A pert Derce első- és másodfokon is elvesztette.

Derce 2006-ban bírósághoz fordult azt kérve, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 óra között tiltsa el a szervezőket minden program rendezésétől. Az elsőfokon eljáró bíróság 2008 végén a kerület keresetét elutasította.

2009 decemberében a másodfokon eljáró bíróság ítéletében a Sziget fellebbezésével értett egyet és megállapította: a felperes eljárása és az elsőfokú ítélet nem volt jogszerű. A bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője közölte: a pertől függetlenül is mindent megtesznek a zajvédelem érdekében, csakúgy, mint a per előtt.

A IV. kerülti önkormányzat a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordul - közölte Derce Tamás. A polgármester azt mondta, hogy felülvizsgálat kérelemmel fordultak az LB-hez, mert a másodfokú döntés - szerinte - jogilag kifogásolható. Nem tartható az az állapot, hogy üzleti nyereség miatt "százezreknek kell elköltözniük" vagy éjszaka nem tudnak aludni a IV. kerületben - jelentette ki. Mint mondta, "az az ország, ahol ezt meg lehet tenni, és ehhez a bíróság segítséget is nyújt, egy tragikus sorsú ország".