Kizavarták a megállókba a tétlen buszsofőröket

Vágólapra másolva!
Közel hatvan busz nem indult el pénteken reggel Budapesten. A BKV arra utasította a garázsban maradó buszok sofőrjeit, hogy menjenek ki a megállókba, és szóban tájékoztassák az utasokat az autóbuszok várható érkezéséről. Délutánra is maradtak kisebb fennakadások, késések a fővárosi buszközlekedésben.
Vágólapra másolva!

Több mint negyven fővárosi buszvonalon voltak késések a BKV péntek reggeli adatai szerint. Sok érintett járatnál a követési idő a duplája volt a menetrendben szereplőnek. Délutánra sokat javult a helyzet: kettő órakor 18 járaton voltak kisebb, pár perces késések. Jelentős csúszások ekkor már nem voltak a menetrendben.

A BKV közleményében minden kedves utasától elnézést kér.

A buszok elsősorban azért késnek, mert a BKV és több szakszervezet nem tudott megegyezni tavaly év végén a kollektív szerződés meghosszabbításáról, így nem ez alapján, hanem a munka törvénykönyve szerint ellenőrzik a buszokat a reggeli műszak megkezdésekor. A buszok kiadása viszont lassú és körülményes így (olvassa el erről szóló riportunkat itt).

A BKV reggeli adatai szerint pénteken összesen 59 busz nem állt forgalomba, ami 75 százalékos csökkenés a keddi csúcshoz képest, amikor 238 busz maradt a garázsban. Pénteken a cinkotai telephelyről például minden jármű forgalomba állt, ezáltal az észak-pesti térségben a közösségi közlekedés rendeződött.

A BKV közleménye szerint a vállalat vezetői úgy döntöttek, hogy a jelenlegi helyzetben tovább kell javítani az utasok tájékoztatását, így "azok a gépjárművezetők, akik ma már biztosan nem tudnak kocsit felvenni, az utastájékoztatásban segítik a közösségi közlekedést". A jelentősebb késéssel közlekedő járatok útvonalán a megállókban élőszóban tájékoztatják az utasokat az autóbuszok várható érkezéséről.