Bojkottálta az MSZP a benzintendert vizsgáló ülést

Vágólapra másolva!
Nem jelentek meg a honvédelmi és rendészeti bizottság pénteki ülésén az MSZP-s tagok, így a benzintender miatt összehívott ülés határozatképtelen volt. A fideszes bizottsági elnök napokon belül újabb ülést akar összehívni, mert ki kell derülnie, kivételezett-e a kormány az OMV-vel a közbeszerzési eljárásban.
Vágólapra másolva!

Határozatképtelen volt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának a benzintender ügyében tartott pénteki rendkívüli ülése, amelyet a Fidesz hívott össze. Az ülésen ugyanis nem jelentek meg a szocialista képviselők.

A testület fideszes elnöke, Lázár János azt közölte, hogy a rendkívüli ülésen új közbeszerzési eljárás kiírására tettek volna javaslatot, de mivel ez nem sikerült, néhány napon belül újabb ülést hív össze az ügyben. Még az ülés előtt azt mondta, azért hívták össze az ülést, hogy kiderüljön, a kormány miért volt részrehajló a közbeszerzési kiírásánál, miért kedvezett az osztrák államnak és az OMV-nek, és milyen háttéralkuk köttettek. Lázár János szerint nyilvánvaló, hogy az OMV "szája íze szerint" írták ki a tendert.

A fideszes bizottsági elnök szerint a decemberi "utólagos papírozás", az akkor módosított kormányhatározat is a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, mert a nemzetbiztonsági kockázatokat még a tender kiírása előtt kellett volna mérlegelni, nem utána. Tudomásuk szerint a rendőrök hetek óta nem tudják, hol tankoljanak, az erdészeti gazdaságok, nemzeti parkok traktoraival pedig akár 50 kilométert is földúton kell megtenni, amíg OMV-kutat találnak.

Büszkék a megtakarításra

Az ülésen megjelent Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Avarkeszi Dezső, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára, ám miután a testület nem volt határozatképes, mindketten távoztak. A testület meghívásának eleget tett Michael Zimmermann osztrák nagykövet is, de ő sem nyilatkozott.

Az ülés előtt Molnár Csaba azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nincs titkolnivalója a benzintender ügyében, sőt, mint mondta, kifejezetten büszkék arra, hogy a pályázattal félmilliárd forintos megtakarítást érhető el. Szerinte a benzintender törvényes volt, és a nemzetbiztonsági érdekek sérelme nélkül lehetett elérni, hogy több mint 600 állami és önkormányzati intézmény a tavalyi árnál lényegesen olcsóbban tankolhasson az idén. Avarkeszi Dezső államtitkár pedig arról beszélt, hogy az átállás semmilyen problémát nem okozott a rendőrségnek.

Utólag igazították ki a jogszabályt

A Közbeszerzési Értesítő december 23-i számában jelent meg az a hirdetmény, amely szerint a kormány több mint 11 milliárd forint értékű szerződést köt az osztrák OMV benzinkúthálózattal. A szerződés értelmében a kormány idén, az állami szervek autói számára 50 millió liter benzint vásárol az OMV-től. A közbeszerzésen az állami szerveket korábban ellátó Mol lett a második, amely néhány százmillióval drágább ajánlatot nyújtott be.

A tender eredményhirdetése után a kormány december 29-én kiadott egy kormányrendeletet, amely kimondja, hogy a rendvédelmi és a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek üzemanyagot csak nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt álló cégektől szerezhetnek be. Az OMV nem ilyen, a Mol viszont igen, így ez a rendelet tette egyértelművé, hogy a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok csak a Moltól vásárolhatnak üzemanyagot. Szollár Domokos kormányszóvivő ezt azzal indokolta utána az [origo]-nak, hogy eddig mindig a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Mol nyerte a tendereket, most nem ez történt, ezért a jogszabályokat utólag kellett a helyzethez igazítani.

A benzintender miatt az ellenzék élesen támadta a kormányt. A Fidesz és azt MDF azt állította, hogy eredetileg a rendőrségre is vonatkozott volna a kormány benzintender-terve. Az ellenzéki pártok szerint rendőrség illetékesei meg is kapták az OMV-s kártyákat, márpedig ezeket rendszám alapján állítják ki, vagyis az osztrák tulajdonú olajvállalat birtokába kerültek ezek az adatok. A kormányszóvivő szerint ez nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, mivel a rendőrség, tűzoltóság és mentők rendszámai szerinte közérdekű adatnak számítanak.