Lakásrobbanás után embereket menekítettek egy pesti épületből

Vágólapra másolva!
Négy ember megsérült Budapesten, amikor péntekre virradó éjjel robbanás történt, majd tűz ütött ki egy budapesti házban. Feltehetően gázrobbanás történhetett egy a tetőtéren lakó idős férfi lakásában. Az épületet kiürítették, minden lakót kimenekítettek. Várhatóan csak a jövő hét közepén térhetnek vissza otthonukba a lakók, de akkor is csak azok, akiknek a lakása nem sérült meg komolyabban.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt, majd tűz ütött ki Budapesten, a Balaton utcában egy ötemeletes belvárosi lakóházban péntekre virradó éjjel, a lakók közül négyen sérültek meg, ketten súlyosan, egyet válságos állapotban vittek kórházba. A tűzoltók az épületet kiürítették, és oda a lakók nem is térhetnek vissza, mert életveszélyes - mondta az MTI-nek Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

Az égő lakásból egy idős férfit válságos állapotban hoztak ki a tűzoltók, a férfi teljes testfelületén harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és füstmérgezést kapott. Az 5. emeleti erkélyről egy nőt emelőkosárral menekítettek le, füstmérgezés gyanújával. Két további lakó szintén füstmérgezést kapott, egyiküknek a lába is megégett, ő súlyosan sérült. Molnár Péter tájékoztatása szerint a sérülteken kívül további három embert a tűzoltók menekítettek ki az égő emeletről.

A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, életveszélyessé vált. A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 15-20 ott parkoló autóban kisebb-nagyobb kár keletkezett. A Honvédelmi Minisztérium parkolójában is sérültek meg autók. Az [origo] munkatársa a helyszínről reggel már arról számolt be, hogy a kigyulladt tetőszerkezetű ház előtt az utcán sok törmelék hever, de ezen kívül kevés jel utal arra, hogy súlyos baleset történt. Az utcát a rendőrök lezárták.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint két lakás homlokzatának nagy része, valamint a körfolyosó felé néző főfala kidőlt. A vasbeton födém leszakadt, a két érintett lakás, és a felettük lévő tető nagy része teljesen leégett.

Forrás: MTI

A kiégett épület pont szemben van a Honvédelmi Minisztérium épületével, ahová egy oldalsó bejáraton tudnak bejutni a dolgozók. A kigyulladt épület mellett van egy óvoda és egy bölcsőde, amelyek a baleset miatt nem nyitnak ki pénteken. Az utcán felügyelő rendőrök elküldik az oviba érkező szülőket és gyerekeket. Az egyik rendőr munkatársunk szerint azt mondta, a Kossuth óvodába kell vinni a gyerekeket, bár azt mondta, nem tudja, hogy ez hol van.

A tüzet három vízsugárral eloltották, majd a teljes épületet kiürítették. A mérnöki vizsgálat szerint az egész ház életveszélyessé vált, ezért a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Az épület 53 lakásából az érintettek a tűzoltók segítségével hozták ki holmijukat. A lakók elhelyezéséről a Polgári Védelem és a kerületi önkormányzat gondoskodik - tette hozzá Molnár Péter.

A sérültekről az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese egyelőre annyit tudott közölni, hogy egy embert égési sérülésekkel a Szent István Kórházba, hármat pedig füstmérgezéssel az Erzsébet Kórházba szállítottak.

Gázrobbanás miatt gyulladhatott ki a társasház - mondta Tatorján István, a polgári védelem helyettes vezetője a helyszínen. A robbanás körülményeiről egyelőre annyi derült ki, hogy egy gázpalack robbanhatott fel, mellyel a fent lakó idős férfi fűtött. Bejárta a helyszínt Demszky Gábor főpolgármester is, aki szerint feltehetőleg egy szivárgó gázpalack okozta a robbanást. Demszky azt mondta: reggel az épületben járt a gázművek szakértője és kizárta, hogy a gázvezeték okozhatta a hibát az egyedül élő idős férfi lakásában. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere pedig azt közölte, hogy korábban felújították az épület gázvezetékrendszerét, és volt úgynevezett gáztömörségi vizsgálat is.

Balogh Klára, a ház közös képviselője azt mondta, hogy a robbanás egy, a tetőtérben élő, 80 éves férfi lakásában történt. A férfi gázkonvektorral fűtött. Ez a lakás és a mellette lévő másik kettő teljesen megsemmisült; a robbanás olyan erejű volt, hogy a férfi lakásának ajtaja a negyedik emeletre zuhant - tette hozzá.

A közös képviselő közlése szerint a szakvéleménytől függően a jövő hét közepén visszaköltözhetnek azok, akiknek a lakása nem sérült meg jelentősebben. Az ötödik emeletet viszont teljesen újjá kell építeni. A közös képviselő szerint a háznak volt biztosítása és már fel is vették a kapcsolatot a társasággal.

Forrás: MTI
Még több helyszíni fotóért kattintson a képre!

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szerint akár 200-300 millió forintba is kerülhet a ház helyreállítása, a támfal kijavítása és az ötödik emelet átépítése, a terület rendbehozatalának költsége pedig 100 millió forint alatt lehet. A polgármester azt mondta: a Balaton utcát a statikai véleménytől függően addig nem is lehet megnyitni, amíg a területet nem rendezték. Rogán szerint akár két hetet is igénybe vehet a kárrendezés, erre az időre valószínűleg segítséget kell kérnie az önkormányzatnak egy másik kerülettől, hogy a gyerekeket elhelyezhessék. Az óvoda Rogán szerint várhatóan a jövő héten már fogadni tudja a gyerekeket.

Az önkormányzat minden segítséget megad a lakóknak, és - bár a társasházban csak hétszázalékos tulajdonrésze van - valószínűleg átvállalja majd a helyreállítás költségeit - tette hozzá. 86 lakót kellett kitelepíteni. A lakók egy részét a polgári védelem ferihegyi szállásán, 12 ember pedig az V. kerületi polgármesteri hivatalban kapott szállást. A többiek rokonokhoz költöztek.

A polgármester összehívta a védelmi bizottság ülését, amely után tájékoztatót tart a témában.