Ismét áradnak a Körösök

Vágólapra másolva!
Ismét áradnak a Körösök, több helyen már másodfokú készültség mellett folyik az árvíz elleni védekezés. Közben a belvízzel elöntött területek nagysága is jelentősen emelkedett.
Vágólapra másolva!

Ismét árad a Hármas-Körös és összes mellékfolyója; Békésben a belvízzel elöntött területek nagysága jelentősen emelkedett - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken. A csapadékos időjárás és a hóolvadás miatt a Fehér-Körös ismét árad, Gyulánál pénteken délben elérte a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Fekete-Körös Antnál péntek reggel ért a legmagasabb készültségi szintre. Emelkedik a Kettős-Körös vízszintje is Békésnél. A folyón jelenleg másodfok mellett védekeznek.

A Fehér-Körös tetőzésére szombaton lehet számítani, a Fekete-Körös pedig a péntek délutáni órákban éri el a legmagasabb vízszintet. A Kettős-Körös várhatóan szombatra, 700 centiméteres vízállásnál lép a harmadfokú készültségi szintbe és tetőzésére vasárnap hajnalban kerülhet sor. A Hármas-Körösön is lassan emelkedni kezdett a vízmagasság, árad a Sebes-Körös és a Berettyó. E két utóbbi folyón jelenleg másodfokú a készültség, de a Sebes-Körös vízállása szombat hajnalig Körösladánynál elérheti a harmadfokot is. A vízügyi igazgatóság területén 626 ember vesz részt a védekezésben.

Az elmúlt 24 órában jelentősen, több mint 8000 hektárral emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága, így már meghaladja a 23 ezer hektárt. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán másodfokú a készültség és 21 szivattyútelep működik. Tizenhárom önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget.