Meghalt a pesti lakásrobbanásban megsérült idős férfi

Vágólapra másolva!
Meghalt az az idős férfi, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba pénteken hajnalban, miután robbanás történt egy pesti ház ötödik emeletén. A robbanást feltehetően egy szivárgó gázpalack okozta, bár a házban működő utazási iroda vezetője ezt kétli. A házat kiürítették, a lakók várhatóan két hétig nem térhetnek vissza.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel meghalt az a férfi, akinek a lakásában felrobbant egy gázpalack hajnalban Budapest V. kerületében, a Balaton utcában - tudta meg a Független Hírügynökség. A sérültet hajnalban szállították válságos állapotban kórházba, az idős férfi teljes testfelületén harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és füstmérgezést kapott. A robbanásban még egy ember sérült meg súlyosan, kettő pedig könnyebben. A két könnyebb sérültet péntek délután hazaengedtek a kórházból, már csak egy idős asszonyt ápolnak nyolc napon belül gyógyuló zúzódásokkal, de pár nap múlva ő is távozhat.

A robbanás péntekre virradóra történt a Balaton utcai ház 5. emeletén. A tűzoltók az épületet kiürítették, és oda a lakók nem is térhetnek vissza, mert életveszélyes - mondta az MTI-nek Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője. A sérülteken kívül további három embert a tűzoltók menekítettek ki az égő emeletről. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint közveszélyokozás miatt indult nyomozás, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, életveszélyessé vált. A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 15-20 ott parkoló autóban kisebb-nagyobb kár keletkezett. A Honvédelmi Minisztérium parkolójában is sérültek meg autók. Az [origo] munkatársa a helyszínről reggel már arról számolt be, hogy a kigyulladt tetőszerkezetű ház előtt az utcán sok törmelék hever, de ezen kívül kevés jel utal arra, hogy súlyos baleset történt. Az utcát a rendőrök lezárták.

Balogh Klára, a ház közös képviselője azt mondta, hogy a robbanás egy, a tetőtérben élő, 80 éves férfi lakásában történt, ahol gázkonvektor volt. Ez a lakás és a mellette lévő másik kettő teljesen megsemmisült; a robbanás olyan erejű volt, hogy a férfi lakásának ajtaja a negyedik emeletre zuhant - tette hozzá. Tatorján István, a polgári védelem helyettes vezetője a helyszínen azt közölte, hogy gázrobbanás miatt következhetett be a robbanás. Valószínűleg egy gázpalack robbanhatott fel, mellyel az idős férfi fűtött.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint két lakás homlokzatának nagy része, valamint a körfolyosó felé néző főfala kidőlt. A vasbeton födém leszakadt, a két érintett lakás, és a felettük lévő tető nagy része teljesen leégett.

A kiégett épület pont szemben van a Honvédelmi Minisztérium épületével, ahová egy oldalsó bejáraton tudnak bejutni a dolgozók. A kigyulladt épület mellett van egy óvoda és egy bölcsőde, amelyek a baleset miatt nem nyitnak ki pénteken. Az utcán felügyelő rendőrök elküldik az oviba érkező szülőket és gyerekeket. Az egyik rendőr munkatársunk szerint azt mondta, a Kossuth óvodába kell vinni a gyerekeket, bár azt mondta, nem tudja, hogy ez hol van.

A tüzet három vízsugárral eloltották, majd a teljes épületet kiürítették. A mérnöki vizsgálat szerint az egész ház életveszélyessé vált, ezért a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Az épület 53 lakásából az érintettek a tűzoltók segítségével hozták ki holmijukat. A lakók elhelyezéséről a Polgári Védelem és a kerületi önkormányzat gondoskodik - tette hozzá Molnár Péter.

A közös képviselő szerint a szakvéleménytől függően a jövő hét közepén visszaköltözhetnek azok, akiknek a lakása nem sérült meg jelentősebben. Az ötödik emeletet viszont teljesen újjá kell építeni. A közös képviselő szerint a háznak volt biztosítása és már fel is vették a kapcsolatot a társasággal.

Őrzik az épületet

Rogán Antal, V. kerületi polgármesterereggel az [origo]-nak azt mondta, hogy több kitelepített lakóval beszélt az éjszaka folyamán: az önkormányzat épületében időseket, illetve egy kisgyerekes családot is elhelyeztek. A polgármester szerint a lakók többnyire tudnak gondoskodni saját elhelyezésükről, leginkább rokonoknál akarnak megszállni. Most főleg az aggasztja őket, hogy még nem tudtak visszamenni lakásaikba az otthagyott értékeikért, és tudni akarják, mi okozta a robbanást - mondta.

Forrás: MTI

A lakók helyzetét nehezíti, hogy a legtöbben csak nagyon kevés holmit tudtak magukkal hozni a robbanás után, az értékeik többsége, jelentős ingóságok még a lakásokban vannak. Ezért az épületet természetesen őrizzük - tette hozzá Rogán, azt viszont egyelőre nem tudta megmondani, hogy az emberek mikor mehetnek vissza a holmijaikért.

Rogán délután bejelentette, egy ötgyermekes család számára biztosítanak egy másik lakást a kerületben. Hozzátette, az épület első három szintjét egészen biztosan lakhatóvá tudják tenni két héten belül. Tizenhat olyan család van, akiknek ennél kicsit hosszabb távú elhelyezéséről kell gondoskodni.

A polgármester bizakodó: ő és Demszky Gábor főpolgármester péntek reggel védőfelszerelésben bejárta az épületet, és reménykeltő állapotokról számolt be. Az [origo]-nak a szemle után azt mondta, hogy az épület alsó három szintje nem sérült súlyosan, ott valószínűleg csak az ablakokat kell majd kicserélni. A negyedik emeleten már szükség lesz födémvizsgálatra, az ötödiken pedig vissza kell bontani a sérült, kidőlt falrészeket - mondta. Ha minden jól megy, másfél-két héten belül a harmadik emeletig visszaköltözhetnek a lakók, de az sem elképzelhetetlen, hogy a negyedikre is - mondta.

Rogán az MTI-nek azt mondta, akár 200-300 millió forintba is kerülhet a ház helyreállítása, a támfal kijavítása és az ötödik emelet átépítése. Az [origo]-nak azt mondta, hogy az önkormányzat a visszabontás és a veszélytelenítés költségeit vállalja. A végleges helyreállítási költségről csak annyit mondott, hogy az több mint 100 millió forint lesz, és még nem tiszta, hogy ezen hogy osztozik majd az önkormányzat a biztosítóval és a házzal.

Az építési munkálatokat Rogán szerint már a jövő hét elején meg tudják kezdeni. Addig az épület közvetlen szomszédságában lévő óvoda és bölcsőde is zárva marad: bár ezek az épületek nem sérültek meg, a felrobbant lakás kifele dőlő falai az egész utcát, köztük az óvoda bejáratát is veszélyeztetik. A bejárat fölé egy védőtetőt kell építeni, ahhoz viszont meg kell várni a sérült épület statikai szakvéleményét. Ha a védőtető megépül, akár már hétfőn kinyithat a két intézmény.

A bezárt intézmény a kerület legnagyobb óvodája, ahova több mint 100 gyerek jár. Mivel ekkora szabad kapacitása a kerületnek máshol nincs, az óvodások elhelyezését pénteken nem tudták megoldani, a bölcsődéseket viszont át tudták vinni máshova - mondta Rogán.

"Szét ne szedjék a gázunkat"

A polgármester szerint valószínűleg "emberi felelőtlenség" okozhatta a robbanást. "Szinte kizárható, hogy a ház gázcsövei sérültek voltak, mivel nemrég volt gázközműcsere a környéken, és akkor minden házban megvizsgálták a csöveket" - mondta. A ház földszintjén működő utazási iroda vezetője ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy nehezen hiszi a gázpalackos verziót.

Az irodavezető, aki 20 éve dolgozik az épületben, ugyan nem volt még a helyszínen a robbanás óta, de egy közelben dolgozó rokona révén tájékozódott a helyzetről. Azt mondta, kétli, hogy egy egyszerű gázpalack robbant volna fel, hiszen az szerinte nem rongálta volna meg annyira az épületet, hogy a földszintig ki kelljen üríteni.

A Balaton utca 12. éppen tavaly május végén nyert 1,2 millió forint önkormányzati támogatást a gázvezetékek felújítására, a kerületi önkormányzat honlapján található adatok szerint összesen 4,2 millió forintból újították fel a csöveket. Az utazási iroda vezetője ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy volt-e a házban nagy felújítás az elmúlt évben. Szerinte a legutóbbi mérésnél nem szivárgott a gáz, és a lakók is azért küzdöttek, hogy "szét ne szedjék a mi gázunkat, ha nem szorul javításra".

A nő azt mondta, pénteken felhívta a kerületi önkormányzat építési osztályát, hogy megtudja, milyen állapotban van a ház, de ott azt a tájékoztatást kapta, hogy "mindenki kint van terepen", és csak délután 2 után tudnak szakvéleményt mondani.

Az előzményekről itt olvashat.