Akadályozza a közlekedést az áradás északon

Vágólapra másolva!
Újabb áradás várható az Ipolyon, ezért a katasztrófavédők homokzsákokkal erősítik meg azokat az ipolytarnóci partszakaszokat, amelyek mellett házak vannak. Decemberben, az akkori áradáskor nyolc házat elárasztott a víz, több mint harminc embert kellett kiköltöztetni. A Felső-Tiszán már nincs szükség készültségre, a Sajó mentén viszont utakat is elöntött a víz, két komp leállt.
Vágólapra másolva!

Hatszáz homokzsákot pakolnak le vasárnap Ipolytarnócon, hogy megvédjék a házakat az áradástól - közölte Szabó János, a Nógrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka. Most is az a nyolc ház van veszélyben, amelyekből a decemberi áradáskor ki kellett költöztetni a lakókat - tette hozzá.

A folyó vasárnap napközben 370 centiméteren tetőzik. Ha tíz centivel magasabb lesz a vízszint, elönti a házakat. Szabó szerint Szlovákiából úgy tájékoztatták a katasztrófavédőket, hogy újabb esők várhatók az Ipoly vízgyűjtő területén, ezért a vízszint várhatóan tovább fog emelkedni.

A Tisza egyes szakaszain még enyhén árad, de a védvonalak mentén készültségre már sehol nincs szükség. A folyó középső szakaszán folyamatos, napi 2-12 centiméter közötti áradás figyelhető meg, Szolnoknál a tetőzés jövő kedden 715 centiméter körüli értékkel várható. A Felső-Tiszán már megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A vízállás Tiszabecsnél 340 centiméterrel van a legalacsonyabb készültségi szint alatt, Tiszabercelnél az elsőfokú szint közelében van.

A Berettyón Szeghalom térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó vízszintje szombat óta 23 centimétert emelkedett, és tovább árad. Másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón is: Borznál vasárnap reggel 320 centiméter volt a vízállás, amely már csak 30 centiméterrel marad el a harmadfok elrendeléséhez szükséges vízszinttől.

A Kraszna még árad, Kocsord térségében az elsőfokú riasztás továbbra is érvényben van. Belvízvédelmi készültségre két szakaszon van szükség Szabolcs megyében, ahol jelenleg mintegy 6300 hektárnyi földterületet fed belvíz.

A Sajó teljes hosszára és a Tarna vízrendszerére ismét el kellett rendelni a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Vízátfolyás miatt már négy út egy-egy szakasza járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága vasárnap. A Sajó áradása miatt zárták le a forgalom elől a Sajóivánka-Sajókaza, a Putnok-Borsodbóta, a Muhi-Köröm közötti út egy-egy szakaszát, illetve a Tisza áradása miatt Ároktőnél a komphoz vezető utat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közben a Sajó magas vízállása miatt leállt a Muhi és Köröm közötti komp is. A Sajó áradása miatt két útszakaszt is le kellett zárni Putnok és Borsodbóta, illetve a Sajóivánka és Sajókaza között, mert az utak víz alá kerültek.

A Fehér- és a Fekete-Körös vasárnap délben tetőzött, illetve apad; mindkét folyón másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kettős-Körös Békésnél még óránként fél centimétert árad, várhatóan 780 centiméteres vízállásnál fog tetőzni. A Sebes-Körös Körösladánynál vasárnap hajnalban elérte a harmadfokú készültségi szintet, 601 centiméteres magasságnál, és várhatóan még 10-20 centimétert emelkedik, míg hétfőn beáll a folyón a tetőzés.

Gyengén, de még árad a Hármas-Körö iss. A legmagasabb vízállását Gyománál kedden, míg Szarvasnál csütörtökön fogja elérni. Jelenleg mindkét helyen másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.