Kirúgták az ITD Hungary vezérigazgatóját

Vágólapra másolva!
Szabálytalanságokat talált egy kormányzati vizsgálat az ITD Hungary Zrt-nél a gazdasági minisztérium szerint, ezért felmentették tisztségéből Rétfalvi Györgyöt, a kormányzati ügynökség vezérigazgatóját. A minisztérium szerint Rétfalvinak nem jár végkielégítés. Rétfalvi ezzel szemben azt állítja, hogy a kormányzati vizsgálat nem mutatott ki jogsértést, ezért a vezérigazgató megalapozatlannak tartja a döntést.
Vágólapra másolva!

Január 11-i hatállyal felmentette tisztségéből Varga István gazdasági miniszter Rétfalvi Györgyöt, az ITD Hungary vezérigazgatóját - olvasható a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium hétfői közleményében. Varga az ősszel lefolytatott Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatára hivatkozva mentette fel Rétfalvit.

A közlemény szerint a vizsgálat több esetben szabálytalanságokat talált az ITD Hungary által megkötött szerződésekben, és hiányosságok voltak a működési szabályokban, illetve a különféle vezérigazgatói kötelezettségekben.

A tárca közleménye a szabálytalanságokat nem részletezte, mindössze annyit írt, hogy ezek kérdésessé tették az intézmény irányítójának vezetői alkalmasságát. A miniszter így Rétfalvi György kinevezését hétfőn visszavonta, munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntette. A volt vezérigazgatónak nem jár végkielégítés a közlemény szerint.

A gazdasági minisztérium sajtóosztálya az [origo]-val azt közölte, hogy mivel nem ők készítették a jelentést, így nem adhatják ki azt. A tárca erre hivatkozva részleteket sem volt hajlandó elárulni arról, hogy a vizsgálat konkrétan milyen szabálytalanságokat talált a kormányzati ügynökségnél. A sajtóosztály a Kehi-hez irányított bennünket, itt szintén igényeltük, hogy megismerhessük a jelentés teljes szövegét. A Kehi megkeresésünkre egyelőre nem válaszolt.

Rétfalvi közleményében azt írta: jogilag teljesen megalapozatlannak tartja a miniszter döntését, ezért jogi úton fog a törvénynek érvényt szerezni. Közölte: az ITD Hungarynál októberben lezárult Kehi vizsgálat nem mutatott ki jogsértést, így az erre való hivatkozás szerinte nem fogadható el. Rétfalvi kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az ügynökség tevékenységét vizsgáló, a felmondás alapjául szolgáló Kehi-jelentést.

Bajnai Gordon kormányfő még szeptember elején rendelte el a Kehi-vizsgálatot a gazdasági minisztérium felügyelete alá tartozó kereskedelem-fejlesztési ügynökségnél. A vizsgálatot azt követően rendelték el, hogy az Index arról írt, egy 300 millió forintos tanácsadói pályázaton Rétfalvi korábbi üzlettársának a cége nyert. A pályázatot szeptember elején visszavonták. A kormányzati ügynökségnél a Kehi előtt a gazdasági minisztérium is vizsgálódott.

A volt vezérigazgató korábban Magyar Nemzetnek azt mondta, a vizsgálatok a személye elleni támadások. Rétfalvi szerint a vizsgálat kezdeményezői előre elhatározták, hogy eltávolítják őt a vezérigazgatói posztról. Rétfalvi a napilapnak azt mondta: az ITD az elmúlt
években teljesen átláthatóan működött, így nincs oka félni a vizsgálatok eredményeitől. Hozzátette: az elmúlt időszakban számos szakmai kérdésben volt nézeteltérése a gazdasági tárcával. Példaként említette: a befektetés ösztönzés, illetve a kis- és közepes vállalkozói kör közti egyensúly felborulását, illetve egyes személyzeti kérdéseket.