Vágólapra másolva!
Nem járnak a buszok, és a mobilposta is leállt, a friss élelmiszer viszont megérkezett, és az orvos is átkelt a kiáradt Bódva folyón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornaszentandrásra. Az emberek csak akkor tudják elhagyni a falut, ha autójuk meg tud bírkózni a bekötőúton álló 20 centis vízzel vagy ha igénybe veszi a falugondnoki járatot.
Vágólapra másolva!

A Bódva folyó áradása miatt hétfő dél óta megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Tornabarakony és Tornaszentandrás. A Tornaszentandrásra vezető bekötőút 200 méteres szakaszon le van zárva, rajta körülbelül 10-20 centis víz áll - mondta az [origo]-nak Krajnyák Dénes, Tornaszentandrás polgármestere. Mint mondta, a magasabb járművekkel át lehet menni a vízátfolyáson, személygépkocsikkal azonban járhatatlan. Biztonsági okokból a magasabb járműveknek is cölöpökkel jelölték ki az utat.

A víz miatt hétfő délután 1 óra óta a Volán járatai és a mozgóposta nem térnek be a 355 lakosú faluba, az élelmiszer-utánpótlást viszont meg tudják oldani a magas építésű járművekkel - mondta a polgármester. Az orvosi ellátás is biztosított, mivel a faluban rendelő orvos és asszisztense kedden át tudott kelni az árhullámon. A környező falvak iskoláiba járó 24 gyereknek kedden tanítási szünetet rendeltek el. Sürgős esetekben a falugondnoki járattal - amelyik egy magasabb jármű -, meg tudják oldani a személyszállítást.

A polgármesteri hivatal hangos híradóban folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az aktuális helyzetről, a polgármester reméli, hogy szerdára visszaáll a rend.

A polgármester szerint a falutól mintegy másfél kilométerre elhaladó vízátfolyás a földeket, vetéseket károsítja, a település épületeit azonban nem veszélyezteti. Nehézséget jelent az ilyen vészhelyzetek kezelésében, hogy a faluban nem működnek a mobiltelefonok.

A polgármester szerint a megoldás a faluba vezető másik út helyreállítása lenne, aminek kapcsán egy ideje már megy a huzavona. Néhány napja a polgármester leült tárgyalni a Közútkezelővel, amely szerinte hajlandóságot mutatott arra, hogy az egyelőre használhatatlan utat átadja önkormányzati kezelésbe. Hasonló eset két héttel ezelőtt fordult elő a faluban, akkor néhány nap alatt levonult a víz, és két évvel ezelőtt voltak a mostanihoz hasonlóan elvágva a külvilágtól.

Szintén el van vágva a külvilágtól a néhány kilométerre lévő 23 fős Tornabarakony. A zsáktelepülés hasonló gondokkal küzd, és mivel ott még bolt sincs, előzetes igények alapján egy járat szállítja az élelmiszereket - mondta az [origo]-nak Krajnyák Dénes.

Akadozó közlekedés

A Sajó áradása miatt kedden délután öt órától lezárták a forgalom elöl a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út egy szakaszát, ezzel már nyolc út egy-egy része járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vízátfolyás miatt - közölte a Magyar Közút Zrt. területi ügyelete.

A korábbi tájékoztatás szerint a Sajó magas vízszintje miatt Muhinál és Körömnél a komplejárók víz alá kerültek, így a két település között a komp sem közlekedik. Ugyancsak nem jár a komp a Tisza áradása miatt Tiszacsege és Ároktő között, az átkelőhöz vezető utat Ároktőnél víz borítja.

Szintén a Bódva áradása miatt zárták le a 2629-es számú út egy rövid szakaszát Komjáti felől, ezért Bódvalenke csak Hídvégardó irányából közelíthető meg. A Sajó áradása miatt a Sajóivánka-Sajókaza, valamint a 26-os számú főutat Sajóvelezddel összekötő bekötő út egy-egy szakaszán sem lehet közlekedni.

Ismét használhatják az autósok kedd este 17.30-tól a Putnok-Borsodbóta közötti utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az utat korábban a Sajó áradása miatt zárták le - közölte a Magyar Közút Zrt. területi ügyelete.

Áradó Tisza és Körösök

A Tisza tetőzését szerda estétől várják Szegednél, az elsőfokú készültségi szint 650 centiméter körüli; Csongrádnál és Mindszentnél a hét második felében 700 centiméter fölött várható a tetőzés - mondta Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden.

A Körös áradása a harmadfokú készültség szintjén hétfőn késő este megállt Gyománál, Szarvasnál szerdai tetőzéssel lehet számolni a jelenlegi másodfokú fokú készültségi szint tartományában, 790 centiméter körül - közölte az igazgató.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött földek nagysága 31 350 hektár, ebből 11 700 hektár vetés, csaknem 6 ezer hektár pedig szántó. A 22 üzembe helyezett szivattyútelep naponta 1,3 millió köbméter belvizet emel át a főbefogadó folyókba. A kritikus helyeken - többek között Mórahalom, Makó, Orosháza térségében - az igazgatóság munkatársai összesen tizenöt munkagéppel tisztítják a csatornákat, eltávolítva a vízfolyást gátló akadályokat - közölte Dobi László.