Fegyelmi vizsgálat indul a miskolci paneltűz miatt

Vágólapra másolva!
Fegyelmi vizsgálatot indítanak a katasztrófavédők a tavaly augusztusi miskolci paneltűz miatt. Egy decemberben elkészült vizsgálat kiderítette, hogy a tűzvizsgálók a helyszínen számos hibát követtek el, nem rögzítettek jól nyomokat. A halálos tűz oka máig ismeretlen.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményeznek a Borsod megyei katasztrófavédők a tavaly augusztusi miskolci, három halálos áldozatot követelő paneltűz miatt - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A fegyelmi eljárásnak azt kell kiderítenie, felelős-e valaki azért, hogy a tűz után a tűzvizsgálók számos szakmai hibát követtek el - például rosszul rögzítettek nyomokat, hiányos jegyzőkönyveket írtak.

A tűzvizsgálók az első fokú tűzvizsgálati eljárást végezték el, de a panelház lakói fellebbeztek az erdemény ellen, többek között azért, mert nem derült ki, hogy pontosan mi okozta a tüzet, és szerepet játszott-e a tragédiában emberi mulasztás. Ezután kezdődött meg a másodfokú tűzvizsgálat, amelyet a Nógrád megyei katasztrófavédők készítettek.

A másodfokú vizsgálat sem tudta kideríteni, hogy mi okozta a paneltüzet, de sok hibát feltárt: például azt, hogy a miskolci tűzoltók rosszul vagy egyáltalán nem rögzítettek nyomokat, hiányos helyszíni szemle készült, hibásak voltak a jegyzőkönyvek és a helyszínt idő előtt kitakarították, eltüntetve számos fontos nyomot. A jelentés szerint alapvetően a miskolci tűzoltók hibáztak. (A vizsgálatról részletesen korábbi cikkünkben olvashat.)

A tűz augusztus 15-én ütött ki a Középszer utca 20. alatti panelház hatodik emeletén. A tűzben három ember - egy anya és két gyermeke - vesztette életét, több embert a tűzoltók mentettek ki az égő házból. A miskolci tűzoltóság által készített vizsgálat nem tudta megállapítani a tűz pontos keletkezési okát, csak a terjedését tudta rekonstruálni. A tűzoltók vizsgálati jelentése többek között felvetette azt is, hogy a tűz terjedésében közre játszhatott, hogy az épületet nem megfelelő technikával szigetelték, bár a ház felújítását végzők felelősségét egyértelműen nem állapították meg.