Több busz jár, mint kedden - a BKV-sztrájk második napja

Vágólapra másolva!
Második napja tart a BKV határozatlan időre meghirdetett sztrájkja, amely komoly fennakadásokat okoz a főváros közlekedésében. A vállalat szerda reggel azt közölte, hogy keddhez képest ugyan kevesebb busz indult el üzemkezdésnél, de reggel hat órakor már 36 vonalon jártak a buszok. Sok járatra ugyanakkor gyakran több mint egy órát kell várni. A szakszervezetek és a cég tárgyalásai délelőtt folytatódnak, de a sztrájkolók szóvivője azt mondta, nem sok jóra számít.
Vágólapra másolva!

A buszok többsége teljes útvonalán közlekedik, a negyven járatból tizenegy jár rövidített vonalon. Ilyen a 8-as, a 66A, a 98-as, a 114-es, a 151A, a 173-as, a 180-as, a 212-es, a 256-os a 950A és a 990A járat. Megindult a buszközlekedés a 63-as, a 128-as, a 178A, a 150-es vonalon is. A 166A helyett a 266-os autóbusz fog közlekedni, a követési idő 60 perc - olvasható a BKV közleményében.

Számos busz csak óránként vagy még ritkábban jár, így a 63-as, a 170-es, a 178A és a 266A busz is, a 124-esre másfél órát is lehet várni. A fontosabb járatok - így a 8-as, a 173-as - 5-10 percenként közlekednek. Félóránként követik egymást a 30-as, az 57-es, a 95-ös, a 103-as, a 150-es, a 212-es és a 225-ös járatok, 30-60 perces időközökkel közlekedik az 58-as és a 128-as busz, a 181-es 40 percenként jár.

Öt villamosvonal üzemel

Nincs változás a villamosok közlekedésében, továbbra is öt vonalon járnak csak a szerelvények, jóval ritkábban, mint egy normál hétköznapon. Rövidített útvonalon, a Lehel út és a Bécsi út között közlekedik az 1-es villamos, az 52-es pedig csupán Kispest, a Határ út és a Nagysándor József utca között szállít utasokat.

Ezeken kívül jelenleg a 2-es, 6-os és a 47A villamosok járnak, utóbbi csak Budafok, Városház tér és a Bocskai út között. Bár reggel elindult a 3-as, 41-es és 50-es villamos, de nem sokkal hat óra után ezeken a vonalakon is leállt a közlekedés.

A villamosokra átlagosan 15-20 percet kell várni. A BKV szerint a csak a Lehel út és Bécsi út között közlekedő 1-es villamos 15 percenként, a 2-es 25 percenként, a 6-os 10-15 percenként, a 47A 30 percenként, az 52-es pedig 10-15 percenként közlekedik.

A HÉV-, a metró- és a trolibuszvonalakon az első járatok üzemkezdetkor elindultak, és azóta is menetrend szerint közlekednek. Kedden a sztrájk hasonló időszakában csak 25 vonalon volt busz-, 6 vonalon pedig villamosközlekedés.

Délelőtt folytatódnak a tárgyalások

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek hajnalban azt mondta, hogy a buszgarázsokban továbbra is száz százalékos a munkabeszüntetés támogatottsága (Itt elolvashatja mivel ütik el az időt a sztrájkoló sofőrök).

A BKV vezetése eredménytelennek nyilvánította a szakszervezetekkel kedden folytatott tárgyalásokat, mert továbbra sem tudja elfogadni a sztrájkolók ajánlatát. A cégvezetés azzal érvel, hogy az ajánlat elfogadásával túllépné a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Káoszt okoz

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta: a BKV új ajánlatot nem tett, a szakszervezetek pedig nem tudnak engedni álláspontjukból, mert nincsenek plusz követeléseik. Azokat a juttatásokat szeretnék megtartani, amit eddig a kollektív szerződés biztosított.

A BKV szerint a cégvezetőség javaslata biztosítaná a dolgozóknak a korábbi kollektív szerződésben szereplő 3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári támogatást, de nem a kollektív szerződésben, hanem a bér jellegű kiadások között, a bértárgyalások keretében. Az érdekképviseletek azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a kollektív szerződés keretében rögzítsék a 3-3 százalékos bér jellegű hozzájárulásokat.

A munkabeszüntetés ezért folytatódik, a felek délelőtt 10 órakor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz. Nemes a délelőtti egyeztetéssel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: nem sok jóra számít. Véleménye szerint a kialakult helyzetben a BKV menedzsmentjének kell új ajánlatot tennie a szakszervezetek felé.