Négy embert vádolhatnak meg a pécsi kézigránátos gyilkossággal

Vágólapra másolva!
Vádemelést javasolt a rendőrség három férfi és egy nő ellen a 2008. novemberi, pécsi kézigránátos támadás ügyében. A gyanúsítottak közt van egy korábbi rendőr is. A romák által lakott családi házra dobott kézigránát két embert megölt, két gyerek pedig megsérült.
Vágólapra másolva!

Négy ember ellen javasolt vádemelést a rendőrség a napokban a két halálos áldozatot követelő, 2008. novemberi pécsi kézigránátos gyilkosság ügyében. Petréteiné Malomsoki Csilla, a baranyai főügyészség helyettes főügyésze szerdán elmondta: a rendőrség előre kitervelten, több emberen, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt javasolt vádemelést a három férfi és egy nő ellen.

Pécsett 2008. november 18-án éjjel dobtak kézigránátot a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba. A robbanás a két szülőt a helyszínen megölte. Három gyermekük - a legfiatalabb kétéves, a legidősebb öt - is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, és sokkos állapotban szállították őket kórházba.

A helyettes főügyész közölte: az ügyészségnek 30 napja van, hogy döntsön a vádemelésről és indítványozza a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának fenntartását. Ha az ügyészség vádat emel, a bíróság a négy embert akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

Petréteiné Malomsoki Csilla a feltételezett elkövetőkről annyit árult el, hogy részben rokonok, részben ismerősök. Szerinte a nyomozati iratok alapján a rendőrségnek sikerült tisztáznia, ki kitől szerezte be a kézigránátot és ki dobta be azt a családi házba, ám ennek részleteiről az ügy jelenlegi szakaszában nem akart beszélni. A gyilkosság motivációjáról is csak annyit mondott, hogy nem rasszista, hanem személyes ok volt.

A rendőrség tavaly februárban fogott el kettőt - egy testvérpárt - a gyilkosság feltételezett elkövetői közül: B. Jenő 45 éves kővágószőlősi roma kisebbségi képviselőt és B. János 43 éves korábbi rendőrt. A testvérpár tagadta a kézigránátos támadás elkövetését.

Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya a két férfi őrizetbe vétele után azt mondta: harminc nyomozó hónapokon át tartó aprólékos munkája, száz tanú meghallgatása vezetett a gyanúsítottak nyomára. A rendőrkapitány szerint is személyes jellegű és nem rasszista volt az indíték. Dakos közölte, hogy az elkövetők ismerték áldozataikat, akik közül feltehetően csak a férfival volt problémájuk.

B. János, aki egy közösségi portálon olvasható adatlapja szerint korábban tizennyolc évet szolgált a rendőrségnél, abból nyolc évet helyszínelőként, szintén a pécsi Fejlődés utcában lakott, néhány háznyira az áldozatoktól.

A rendőrség később egy harmadik gyanúsítottat is elfogott, de ezután nem nyilatkozott az ügyről annak ellenére, hogy korábban azt ígérték: ha a nyomozás lezárul, eredményeiről sajtótájékoztatón kívánnak beszámolni. Az ügyészségre küldött iratokból derült ki, hogy a bűncselekménnyel már négy embert gyanúsítanak.