Nőtt a készültség a Hortobágy-Berettyón

Vágólapra másolva!
Emelni kellett a készültségi szintet a Hortobágy-Berettyón és két belvízvédelmi szakaszon a Tisza és a Berettyó mentén. Mindkét folyó lassan apad.
Vágólapra másolva!

Harmadfokúra emelte a készültségi szintet a Hortobágy-Berettyón a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán - közölte Bara Sándor védelemvezető. Borznál a vízállás 355 centiméter, a folyó tehermentesítése miatt a Sarkad-Mérges-Sárosér főcsatornán érkező belvizet a nagyiváni tározóba vezetik be. Ezt az állapotot a Hortobágy-Berettyó mezőtúri árvízkapujának nyitásáig tartja fenn az igazgatóság.

A Berettyón Szeghalom térségében továbbra is másodfokú készültség van érvényben, a folyó vízállása Szeghalomnál 461 centiméter volt szerda reggel - mondta a védelemvezető. A Tisza Tiszafüred-Rakamaz közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben, Tokajnál 649 centiméter a vízállás, a Berettyó és a Tisza is lassan apad.

A térségben újabb két belvízvédelmi szakaszon kellett másodfokúra növelni a belvízvédelmi készültséget a Tisza és a Berettyó mentén. Jelenleg csaknem 12 000 hektár földet borít belvíz, az üzemelő 20 szivattyútelep naponta csaknem 1,9 millió köbméter vizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba.