Kényelmetlen a jelölteknek az MSZP-s nagyágyúkkal készült fotó

Vágólapra másolva!
Az MSZP-s képviselőjelöltek többsége nem akarta elárulni az [origo]-nak, hogy melyik vezető szocialista politikussal akar közös fotón pózolni. A jelöltek akár Bajnai Gordon jelenlegi és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt, vagy épp Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltet és Lendvai Ildikó pártelnököt is válaszhatják. Arra hivatkozva húzódoztak a válaszadástól, hogy a választás szakmai kérdés, amiről majd később döntenek.
Vágólapra másolva!

"Mindenkivel csinálok közös képet, majd a kampány alatt döntjük el, melyiket használjuk fel" - általában ezt a sablon választ adták az [origo] által megkérdezett MSZP-s egyéni képviselőjelöltek, amikor arról faggattuk őket, hogy melyik vezető szocialista politikussal készült képet akarják a kampány során felhasználni.

Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy az MSZP egyéni jelöltek közös fotót készíthetnek Bajnai Gordon miniszterelnökkel, Mesterházy Attila kormányfőjelölttel, Lendvai Ildikó pártelnökkel, Szili Katalin korábbi házelnökkel, illetve Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel. Az MTI szerint Kovács László uniós biztossal is lehett fényképezkedni, az általunk megkérdezett politikusok szerint azonban Kovács nem volt jelen a keddi fotózáson, Gráf József földművelésügyi miniszter viszont igen.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja - aki a fővárosi XIV. kerületben indul egyéni képviselőjelöltként - arra hivatkozva nem árulta el, melyik politikussal készült képet használja fel, hogy ez a kampánystratégiájának a része, erről pedig nem akar idő előtt beszélni. Bárándy hozzátette: a jelöltek valószínűleg saját választókerületük érdekei alapján fognak választani, a baranyai jelöltek például a pécsi kötődésű Szilit, a vidékiek pedig Gráf Józsefet fogják választani.

Orosz Sándor, az országgyűlés környezetvédelemi bizottságának korábbi elnöke, aki a III. kerületben indul, az [origo]-nak azt mondta: mivel kérdésünk burkoltan arra irányul, hogy kiderítsük, melyik politikus kinek a táborába a tartozik, így nem kíván válaszolni. Komássy Ákos, Medgyessy Péter korábbi kormányfő egykori titkára - aki a VIII. kerületben indul - arra hivatkozott, hogy ez nem politikai, hanem szakmai kérdés, így a tanácsadói fogják eldönteni, melyik fotót használják fel. Komássy annyit tett hozzá: a tanácsadók ingyen dolgoznak neki.

"Bár tisztelem Gráf Józsefet, a vele készült képet biztos nem fogom használni, a VII. kerületben ugyanis valószínűleg a jövőben sem fogunk kukoricát termelni" - fogalmazott Szabó Zoltán. A képviselőjelölt azt azonban nem tudta megmondani, melyik közös fotót fogja használni. Arra a kérdésünkre, hogy tud-e olyan képviselőjelöltről, aki kifejezetten Gyurcsány Ferenccel szeretne majd kampányolni, azt felelte: ő például nem zárkózik el ettől a lehetőségtől sem.

Az általunk megkérdezett MSZP-sek közül egyedül Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke adott egyértelmű választ. Podolák, aki a XXI. kerületben indul, Bajnaival és Mesterházyval készített képet fogja felhasználni. Bajnait azért választotta, mert szerinte ő az elmúlt 10 év legsikeresebb kormányfője. "Bajnai nyugodt, kiegyensúlyozott, nem generál konfliktust" - fogalmazott. Mesterházyt pedig azért választotta, mert ő a kormányfőjelölt. Podolák hozzátette: használni fog egy harmadik közös képet is, de hogy melyiket, azt még nem tudja.

Az MSZP a Fidesszel ellentétben még nem hozta nyilvánosságra az egyéni jelöltek névsorát. Nyakó István szóvivő az [origo]-nak azt mondta: a héten kezdik bemutatni a jelölteket, így a teljes névsor jövő hétre lehet nyilvános. Az MSZP feltehetően azért sem kapkodja el az egyéni jelöltek megnevezését, mivel egyéniben valószínűleg a Fidesz fog tarolni, az MSZP inkább országos és megyei listákon fog képviselői helykehez jutni. Október végén a fővárosi MSZP elküldte az [origo]-nak az egyéni jelöltek listáját, ez azonban azóta módosult. A Népszabadság szerint Lendvai Ildikó és Horváth Csaba korábbi főpolgármester-helyettes a korábbi tervektől eltérően mégsem fog egyéniben elindulni.