Életfogytig tartó fegyházat kapott a kézigránátos támadó

Vágólapra másolva!
Ítéletet hozott a bíróság a 2005-ös törökszentmiklósi kézigránátos támadás ügyében. Két család csapott össze ekkor, és a verekedő tömegbe hajított egy férfi gránátot. A támadásban egy ember meghalt, 14 súlyosan megsérült. A támadóra életfogytig tartó fegyházat szabott ki a bíróság.
Vágólapra másolva!

Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével arra a férfira, aki 2005-ben két család egymás elleni tömegverekedését egy kézigránát tömegbe hajításával zárta le Törökszentmiklóson. Az eset során egy ember meghalt - közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára az ítélethirdetést követően. Az ügyben elsőfokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítélete az ügy tíz vádlottjából négy esetében jogerős volt, így a Debreceni Ítélőtáblán csütörtökön hatan álltak a másodfokon eljáró bíróság elé.

2005 nyarán két rivális törökszentmiklósi család mintegy húsz-húsz tagja egymás szóbeli és tettleges inzultálása után esett egymásnak. A tömegverekedés brutalitására jellemző, hogy abban többek között szamurájkarddal, botokkal, vasrudakkal, kövekkel, asztallábakkal, szerszámokkal, csúzlival, különböző lőfegyverekkel és kézigránáttal vettek részt az érintettek.

Az elsőrendű vádlott, R. Antal családjának több tagja is a tömegbe lőtt gázpisztollyal és éles fegyverrel is, majd R. Antal egy kézigránátot dobott a vele szemben állók közé. A robbanásban egy ember meghalt, további tizennégyen életveszélyes, illetve maradandó károsodással és fogyatékkal járó sérüléseket szenvedtek. R. Antal ezt követően megpróbálta elrejteni a bizonyítékul szolgáló tárgyakat - egy kézigránátot, több maroklőfegyvert, három hangtompítót, továbbá töltényeket és elsütött töltényhüvelyeket -, amelyek 2006-ban egy kútból kerültek elő.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy R. Antal büntetőeljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményt, illetve, hogy személy elleni erőszakos és garázda jellegű cselekményekért miatt korábban már elítélték. Az is súlyosbította az ítéletet, hogy különösen veszélyes eszközzel, kézigránáttal követte el cselekményét, valamint a tette Törökszentmiklós köznyugalmát súlyosan megzavarta.

A férfit életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, legközelebb 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra. A további öt vádlott közül négyen 1 év 4 hónap és 3 év 6 hónap közötti fegyházbüntetést kaptak, az ötödiket 1 év és 2 hónap felfüggesztett fegyházbüntetésre ítélték.