Orbán szerint Gyurcsány irányítja Magyarországot

Vágólapra másolva!
"Az egész gyurcsányi időszak ellen küzd" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy finn hetilapnak. Orbán elképzelhetőnek tartja, hogy a Jobbik az MSZP-nél több szavazatot szerezzen, és elmondta, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén kiemelten kezelné a mezőgazdaságot és a romakérdést.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány Ferenc még mindig Magyarország tényleges irányítója. Nem a jelenlegi miniszterelnökkel, hanem az egész gyurcsányi időszak ellen küzdünk" - jelentette ki a Nykypäivä finn hetilapnak adott interjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A Nykypäivä a finn liberális-konzervatív Nemzeti Koalíció Pártjának kiadványa.

A lapnak az Európai Néppárt bonni kongresszusán nyilatkozó Orbán elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon a Jobbik lesz a második legnagyobb párt, és a lap szerint "azon gondolkodik, hogy a jelenlegi helyzetben mi elegendő az állampolgároknak: megelégszenek a Fidesz által kínált mértékletes változásokkal vagy esetleg radikálisabb jobboldali áttérést szeretnének".

A lap arról is megkérdezte Orbánt, hogy segíti-e a Jobbik megerősödése a Fidesz jobbratolódását. "A gyanú megalapozatlannak tűnik, mert Orbán szerint a Fidesz hangsúlyozottan azok számára kínál alternatívát, akiket elborzaszt a Jobbik sikere" - olvasható a Fidesz honlapján a Nykypäivä cikkének fordításában.

A Fidesz-elnök számára a romakérdés nagyon fontos, a pártelnök elsősorban a romák iskolázottsági és foglalkoztatottsági helyzetükön javítana, "európai szintű roma programjukkal". Orbán a legfontosabb célkitűzésének új munkahelyek teremtését, az általános közbiztonság újrateremtését és a csőd szélén álló vállalkozások megmentését nevezte.

Orbán szerint a gazdasági növekedés beindításához befektetőkre van szükség, nemzetiségtől függetlenül. Nem zárta ki azonban annak a lehetőségét, hogy a mezőgazdaságban protekcionista gazdaságpolitikát alkalmazzon, a "dömpingelt és rosszabb minőségű exportáruk" miatt. Orbán kiemelte, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén a mezőgazdaságnak kiemelt szerepe lesz.