A BKV kedvéért nem sztrájkoltak a vasutasok

Vágólapra másolva!
Bár csütörtök reggelre sztrájkot hirdetett meg a VDSZSZ vasutas szakszervezet a BKV iránti szolidaritásból, a munkabeszüntetésnek a budapesti pályaudvarokon alig volt nyoma, a legtöbb vasutas dolgozott. Tudósítónknak a Keleti pályaudvaron többen azt mondták, a BKV kedvéért nem akarnak sztrájkolni.
Vágólapra másolva!

Nem okozott jelentősebb fennakadásokat a budapesti elővárosi vonatközlekedésben a VDSZSZ Szolidaritás sztrájkja, melyet szerdán jelentett be Gaskó István, a szakszervezet vezetője. Gaskó azt mondta, a BKV-dolgozók munkabeszüntetéséhez csatlakoznak a vasutasok, ezért csütörtökön hajnali 4 és reggel 8 óra között sztrájkolnak.

Az [origo] tapasztalatai szerint azonban a vasutasok túlnyomó többsége nem csatlakozott a meghirdetett sztrájkhoz, a Keleti pályaudvaron hajnalban rendben megérkeztek és elindultak a vonatok. Több vasutas dolgozó azt mondta tudósítónknak, a BKV kedvéért nem állítják le a munkát. Az [origo] riportere a Nyugati pályaudvaron is szinte zavartalan vonatközlekedésről számolt be, a forgalmisták szerint hajnalban összesen négy vonat maradt ki, azóta kisebb késésekkel minden járat rendben közlekedik.

A BKV-nak nem segítenek

"Ha felszáll a vonatra, csak saját felelősségére tegye, egyáltalán nem biztos, hogy megérkezik. Nyolc óráig minden bizonytalan" - közölte vészjóslóan a Keleti pályaudvar információján egy szőke vasutas nő negyed hatkor. Ehhez képest tudósítónk szerint reggel hat óráig a pályaudvaron a sztrájk mindössze egy vonatnál okozott összesen tíz perc késést.

A megkérdezett vasutasok csak legyintettek, amikor a sztrájkról kérdeztük őket. "Azért, mert egy barom kitalálta, még nem lesz sztrájk. Csak a BKV szolidaritás miatt nem állunk le" - mondta egy vasutas. "Éppúgy, ahogy annak idején a BKV sem csatlakozott hozzánk" - jegyezte meg egy másik. Az egyik MÁV-dolgozó szerint a BKV-szakszervezetek még az Orbán-kormány idején hagyták cserben a VDSZSZ-t.

Az [origo]-nak nyilatkozó utasok hajnalban azt mondták, azért jöttek ki a vonathoz, mert reménykedtek, hogy mégsem lesz sztrájk. "Reméltem, hogy korán reggel még el tudom húzni a csíkot" - mondta egyikük. Egy középkorú férfi elmondta, hajnalban a bejelentett sztrájkok ellenére Zuglóig el tudott jönni vonattal, ahol felszállt a hetes buszra, és a Keletiből tovább vonatozik.

Az utasok mellett egy vasutas nő is azt mondta a jegypénztárak előtt, hogy örül, hogy elmarad a sztrájk. "Hála Istennek, úgy féltem, hogy nem tudok majd hazamenni" - mondta, hozzátéve, hogy korábban őket is megkérdezték, hogy hajlandóak-e sztrájkba lépni, de a munkatársaival nem vállalták.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fotó: Hirling Bálint

A vasúttársaság szerint egyértelműen kifulladt a vasautassztrájk. Ezt azzal indokolták, hogy az éjszakai műszakos vasutasok 97 százaléka a felhívás ellenére dolgozott, a műszakváltáskor pedig gyakorlatilag a dolgozók 100 százaléka felvette a munkát.

Az országban szinte rendben jártak a vonatok

A MÁV hajnali közleménye szerint néhány kivételtől eltekintve országosan rendben közlekedtek a vonatok. Az esztergomi és a váci, szobi vonalon a jegyvizsgálók sztrájkja miatt néhány vonat kimaradt. Ezen kívül a Hegyeshalomból 6 órakor induló, Budapestre 8:20-kor érkező vonat maradt ki a jegyvizsgáló sztrájkja miatt, a többi elővárosi vonat menetrendszerűen közlekedett. A fejpályaudvarok fogadtak és indítottak vonatokat - közölte a vasúttársaság.

A délnyugat-magyarországi vonatok rendben elindultak, a területen nem volt sztrájk. Ugyanez volt a helyzet Délkelet-Magyarországon, Szegeden összesen 4 dolgozó sztrájkolt, ami némi késést okozott. Kelet-Magyarországon is zavartalan volt a forgalom, az egész területen összesen egy jegyvizsgáló lépett sztrájkba. Északkelet-Magyarországon néhány miskolci vasutas szüntette be a munkát, Északnyugat-Magyarországon pedig a MÁV információi szerint senki.

A sztrájk ideje alatt az InterCity vonatokra nem kell helyjegyet és pótjegyet váltani. A munkabeszüntetésről és az összes forgalmi változásról a www.mav-start.hu oldalon vagy a 06 40 49 49 49-es telefonszámon lehet tájékozódni.