Hétvégén is folytatódik a BKV-sztrájk

Vágólapra másolva!
Új ajánlattal állt elő a péntek kora délutáni tárgyaláson a 14 sztrájkoló szakszervezet, de megállapodniuk se ekkor, se az esti tárgyaláson nem sikerült a BKV-val, így hétvégén folytatódik a sztrájk. A sztrájkbizottság elnöke szerint az álláspontok közeledtek, a szakszervezet néhány dologban előnyösebb feltételeket kínált a cégnek, de legfontosabb követeléseiből továbbra sem enged. Az is felvetődött, hogy hétvégére függesszék fel a sztrájkot, de a dolgozók addig akarják folytatni, amíg nincs megállapodás. Sztrájk azonban lesz, sőt hétfőn tüntethetnek a dolgozók.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a sztrájk, miután a péntek kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a munkabeszüntetést kezdeményező szakszervezetek között a kollektív szerződésről - közölte Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a tárgyalásokat követően. A sztrájktárgyalásokat a BKV felfüggesztette és szombat 10 órára új tárgyalást hívott össze a kollektív szerződésről - mondta a szakszervezeti vezető.

Földényi arcátlannak nevezte a BKV ajánlatát. Véleménye szerint az, hogy nem kaptak elég időt az ajánlat átgondolására, arra utal, hogy "a vállalat a sztrájk folytatódásában érdekelt, mert így napi 50 millió forintot spórolhat meg". Azt is elmondta, hogy az év végi 45 ezer forintos utalvány helyett bruttó 30 ezer forintot ajánlott a BKV, a 3-3 százalékból csak 1-1 százalékot tartanának a kollektív szerződésben, a másik 2 százalékot azonnal megajánlották 3500 forintos felső korláttal. Ezzel nem tudnak egyetérteni - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint hétfőn többen csatlakozhatnak a sztrájkoz, mivel troli- és metrógarázsokból is megkeresték őket. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azonban azt mondta: a metrósok nem csatlakoznak a sztrájkhoz, mert úgy látják, a tárgyalóasztal mellett kell megállapodni.

Földényi György azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben hétfő kora délutánig nem tudnak megállapodni, a BKV-székház elé vonulnak a sztrájkban résztvevők. Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese azt mondta: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de mivel az ajánlat érinti a kollektív szerződést, a többi szakszervezettel is egyeztetni akarnak. Ezért hívták össze a tárgyalást szombat délelőttre.

Délelőtt közeledtek az álláspontok

A péntek kora délutáni egyeztetés is eredménytelen maradt, a BKV vezetése és a 14 sztrájkoló szakszervezet nem állapodott meg, de valamelyest közeledtek az álláspontok, mert a szakszervezetek új ajánlatot tettek. Az érdekképviseletek folytatják a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájkot - mondta délelőtt Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke.

A szakszervezetek és a BKV között azért kezdődött a vita, mert január 1-jén lejárt a dolgozók béren kívüli juttatásait is szabályozó kollektív szerződés. Az új kollektív szerződésben a BKV már nem akarja megadni a dolgozóknak az eddig fizetett 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, és olyan eddig járó juttatásokat (étkezési és ajándékutalványokat) is megvonna, amelyek tavaly még jártak a dolgozóknak. A szakszervezetek szerint ezzel a dolgozók átlagosan havi 16 ezer forintot vesztenének.

A cég azért vonná meg több juttatást, mert szerinte nincs fedezet rájuk. A BKV-nak 2010-ben többek között azért jelentenének többletkiadást a 2009-es juttatások, mert januártól megváltoztak az adószabályok. A szakszervezetek ugyanakkor ragaszkodnak a korábban kapott étkezési utalványokhoz és a 3 százalékos hozzájárulásokhoz is.

A szakszervezet korábban azt ajánlotta, hogy az ajándékutalványt és hidegétkezési utalványokat váltsák melegétkezési utalványra, mert azoknak alacsonyabb az adótartalma, és így a cég spórolni tud. Szintén javasolták, hogy a BKV által fizetett 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást maximálják 10 ezer forintban, így az alacsonyabb bérűek nem veszítenek, csak a magas jövedelmű igazgatók és főosztályvezetők. (Ha teljesülne a szakszervezetel ajánlata, akkor csak a havi 330 ezer forintnál többet kereső BKV-dolgozók nem jutnának hozzá a 3-3 százalékhoz).

A BKV ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy csupán 1-1 százalék hozzájárulást rögzítsenek a kollektív szerződésben, a többiről pedig a bértárgyalások során állapodjanak meg - mondta az [origo]-nak péntek délután Földényi György. Földényi a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a BKV ígért 3-százalékot is, de azt nem a kollektív szerződésben, csak a bértárgyalásokon adná meg: szerinte azonban mindenképpen a kollektív szerződésbe kell foglalni a pénzt, különben a dolgozók béréből vonja majd el azt a BKV.

Apró engedmények az új ajánlatban

A szakszervezetek pénteki ajánlata Földényi szerint az volt, hogy a 3 százalékos hozzájárulások továbbra is maradjanak a kollektív szerződésben, de ennek maximális értékét csak a bértárgyalások során, később állapítsák meg. "Majd akkor elválik, hogy ők tudnak kialkudni egy alacsonyabb értéket, vagy mi egy magasabbat" - mondta. Ez azt jelenti, hogy az alap követelésből, a 3-3 százalékból a sztrájkolók továbbra sem engednek. A BKV ugyanakkor továbbra sem hajlandó 1-1 százaléknál többet adni.

A másik ajánlat a szakszervezetek részéről pénteken az volt, hogy az év végi 45 ezer forintos utalvány ne csak melegétel-utalvány lehessen, hanem a dolgozó kérésétől függően internet-hozzájárulás is. Ez azért jó a munkáltatónak, mert adómentes - mondta az [origo]-nak Földényi. Emellett továbbra is elfogadják, hogy idén ne havi 8000, hanem a tavalyival megegyező, havi 6000 forint étkezési utalványt kapjanak. Földényi szerint pénteken azért is tettek új ajánlatot, mert érzékelik, hogy milyen "áldatlan állapotok" vannak Budapesten.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese azt mondta: az év végi ajándékutalvány átváltását a cég valószínűleg elfogadja majd. A BKV azonban továbbra sem fogadta el az új szakszervezeti ajánlat egészét. Bolla közölte: kezdeményezték, hogy vegyenek igénybe munkaügyi közvetítő bírói szolgálatot, amely közvetítene a felek között.

A dolgozók ragaszkodnak a sztrájkhoz

Földényi pénteken a BKV-felvetésére reagálva azt mondta: remélik, nem lesz szükség a külső közvetítő alkalmazására, mert meg akarnak állapodni. Közölte azt is: a sztrájkbizottság részéről felmerült, hogy hétvégére függesszék fel a sztrájkot, mert nincs akkora hatása, de a dolgozók azt mondták, amíg nincs megállapodás, addig sztrájkolnak.

Egy újságírói kérdésre Földényi azt felelte: furcsállja, hogy Bajnai Gordon kormányfő az elégséges szolgáltatásról való megegyezéshez kötötte a találkozót, mert a megállapodást a törvény nem írja elő. Földényi szerint egyeztettek, de nem sikerült megállapodni.