Kósa vidékre költöztetne központi szerveket

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos debreceni polgármester szerint vidékre kéne átköltöztetni egyes központi állami szerveket. Szerinte Debrecen és Szeged is megkaphatna fontosabb szervezeteket, hiszen egyre jobban fejlődik mindkét város. A fideszes politikus azt is kijelentette: vége a rendszerváltás után megismert Magyarországnak, és szemléletváltásra van szükség.
Vágólapra másolva!

Debrecennek készülnie kell az ország érdemi decentralizációjára - jelentette ki Kósa Lajos polgármester pénteken, mintegy háromszáz résztvevő előtt tartott tájékoztatóján. Azzal kapcsolatban, hogy Budapesten gondot okoz a kormányzati negyed felépítése, illetve a kormányzati szervek nem megfelelő elhelyezése, a fideszes Kósa kijelentette: van ebben az országban öt-hat olyan város, ahol el lehet helyezni a központi szervezeteket.

Kósa Lajos feltette a kérdést: miért ne lehetne a Központi Statisztikai Hivatal székhelye az internet korában például Szeged, vagy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium otthona Debrecen. Debrecennek össze kell fognia néhány vidéki nagyvárossal, és akkor ez nem reménytelen dolog - tette hozzá a polgármester.

Kósa Lajos szerint Debrecen az elmúlt években jelentősen fejlődött, és országosan példaértékű megoldásokkal szolgál. Említette a városi vagyonkezelő holding megalakítását, amely mintául szolgált más városoknak is. Példaszerűnek nevezte a Debreceni Egyetemmel való együttműködést, amelynek újabb fejezete lesz a helyi egészségügyi holdingban való közös részvétel. A debreceni közlekedési modellt is dicsérte, amelyet a város úgy valósított meg, hogy a villamos-, a troli- és az autóbusz-közlekedést egy cégbe tömörítette az elmúlt évben.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy "annak a Magyarországnak, amit a rendszerváltás után megismertünk, vége van", egy korszak lezárult. "Újjá kell építeni az országot, talán onnan, ahol a rendszerváltáskor elkezdtük" - hangoztatta. Fel kell készülni arra, hogy "teljesen másként kell gondolkodnunk a felelősségről, a munkáról és a családról, mint eddig" - tette hozzá. A felelősség kapcsán kijelentette: mindenki magyar, aki magyarul beszél és annak vallja magát, nem számít, hogy fehér, vagy fekete, hogy keresztény, vagy nem.

"De minden polgártársunktól jogunk van megkérdezni: ha nehéz helyzetbe kerültél, mit teszel ellene, keresel-e munkát, járatod-e iskolába a gyerekedet?" - fogalmazott Kósa Lajos, aki szerint ma ilyen kérdéseket nem lehet feltenni, ezért szemléletváltásra van szükség ezen a téren.