Nincs megállapodás, tovább tart a ferihegyi sztrájk

Vágólapra másolva!
A Malév GH szerint közeledtek az álláspontok, a szakszervezet szerint nincs szó közeledésről. A ferihegyi sztrájk így továbbra is tart, késéseket okozva a légiközlekedésben. A szakszervezet szerint illegálisan sztrájktörőket alkalmaz a Malév GH, és ezzel balesetveszélyes helyzetet teremt.
Vágólapra másolva!

A Malév Ground Handling Zrt. (Malév GH) szerint több kérdésben is közeledtek az álláspontok a társaság és a dolgozók közötti pénteki egyeztetésen. Ugyanakkor a szakszervezet teljesen eredménytelennek tartotta a tárgyalásokat.

A Malév földi kiszolgáló cégének reprezentatív szakszervezete, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hétfő este 8 órakor kezdett sztrájkot a cégnél, miután nem tudott megegyezni a munkáltatóval a kollektív szerződésről. A munkabeszüntetés azóta tart, kisebb késéseket okozva a légi közlekedésben.

Limburger Lóránt, a Malév GH igazgatója a pénteki egyeztetésről elmondta: ugyan továbbra sem sikerült megállapodni a bérekről, azonban a Malév GH garanciákat vállalt arra, hogy nem lesznek "esetleges és feltételezett kiszervezések", valamint megegyeztek arról is, hogy az éves prémiumot havivá alakítják.

A LESZ pénteki közleményében viszont azt írja: a Malév GH "elutasította, hogy a vezetői juttatásokon spóroljanak a kétkezi munkások évek óta nem emelt fizetésének megnyirbálása helyett". Limburger erre úgy érvelt: nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a cégcsoport súlyosan veszteséges. Szerinte a vezetőket szintén sújtják a megvonások.

Sztrájktörőket emleget a LESZ

A szakszervezet közleménye szerint pénteken is illegális sztrájktörők működtették a céget, ami a munkajogi törvénytelenség mellett folyamatos biztonsági kockázatot is jelentett. Példaként hozták fel azt a szerdai esetet, amikor egy olyan munkavállaló tankolt fel egy üzemanyagtöltő kocsit, akinek nem volt meg az ehhez szükséges szakmai és tűzvédelmi képesítése. A LESZ említette azt a csütörtöki esetet is, amikor rakodómunkások olyan emberek biztonsági kódjait használták, akik valójában nem is dolgoztak.

A szakszervezet azt is közölte: jogi lépéseket tesz abban az esetben, ha bárkinek a legcsekélyebb egészségkárosodása származik abból, hogy az üzemeltető Budapest Airport Zrt. váratlan karbantartásra hivatkozva csütörtökön nem fűtötte azt a helyiséget, ahol a sztrájkolók tartózkodtak. A LESZ minden tudomására jutott ügyben bejelentést tett a Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyeletnél, a Légügyi Igazgatóságnál, a rendőrségnél, illetve a katasztrófavédelemnél - közölték.

A szakszervezet szerint a cégvezetés "felelőtlen lépései", és a hatóságok tétlensége miatt kialakult helyzet is közrejátszhat abban, hogy egyre többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, ugyanis a járműkarbantartás dolgozói is sztrájkba léptek. Csorba Attila, a LESZ elnöke ugyanakkor nem mondott pontos számot arra, hogy hány karbantartó sztrájkolt pénteken. A felek szombaton délelőtt folytatják az egyeztetést.