H1N1: vizsgálódik a nyíregyházi kórház a kismama halála miatt

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálat indult a nyíregyházi Jósa András kórházban, miután a héten meghalt egy H1N1-fertőzött kismama, akit férje szerint nem láttak el megfelelően. Császármetszéssel világra hozott kislánya még mindig életveszélyes állapotban van.
Vágólapra másolva!

Magyarázatot vár a Jósa András kórháztól az a nyíregyházi férfi, akinek várandós felesége szerdán belehalt az újinfluenza miatt kialakult súlyos tüdőgyulladásba. A férfi szerint lázas, beteg feleségét kétszer is hazaküldték a kórház ügyeletéről, illetve a fül-orr-gégészetről, mielőtt befektették, pedig tudták, hogy járvány van, ami különösen a kismamákra veszélyes.

A kórházban - az ellátás körülményeinek tisztázására - pénteken belső vizsgálatot rendeltek el, eredményét a jövő hétre ígérik. A császármetszéssel világra hozott kislányt jelenleg is súlyos, életveszélyes állapotban az újszülött intenzív osztályon kezelik.

Szilágyi Gábor szerint lázas, beteg feleségét nem vizsgálták meg alaposan. Az erősen köhögő kismamának gyógyszert írtak fel, majd kétszer is hazaküldték. Először az ügyeletről, majd a fül-orr-gégészetről. Az egyik vizsgálat a betegvizsgálati lap adatai szerint mindössze hat percig tartott.

A 27 éves kismama rosszabbul lett, ezért férje másnap kórházba vitte. Napokig feküdt a fertőző osztályon, onnan vitték át az intenzívre, majd magzatát császármetszéssel segítették világra. A tesztvizsgálat a mama és a baba szervezetében is kimutatta az újinfluenza-vírust. Az anyuka korábban - az orvosok ellentétes tanácsai miatt - nem adatta be az újinfluenza elleni védőoltást. A kórházban pénteken belső vizsgálatot indítottak.

Ha megvannak a vizsgálatok, és tudjuk, hogy mikor, milyen beavatkozás történt, valamint azt, hogy a H1N1 tesztvizsgálat és a gégészeti vizsgálat milyen formában történt, akkor erről tájékoztatást adunk - mondta pénteken Szegedi János, a Jósa András Kórház orvos-igazgatója.

Szilágyi Gábor szerint feleségét nem vizsgálták meg alaposan, és a H1N1-tesztet is csak későn végezték el az orvosok. Azt mondja, nem akar vádaskodni, csak tisztázni szeretné felesége halálának körülményeit. A kórház belső vizsgálatának eredményét az intézmény orvos-igazgatója a jövő héten hozza nyilvánosságra.