Győzelemről beszélt a Jobbik kampánynyitóján Vona

Vágólapra másolva!
Magyarország jövendő miniszterelnökeként szólították színpadra Vona Gábort, a Jobbik elnökét a Jobbik kampánynyitó rendezvényén. Vona kampánynyitó beszédében radikális változtatást ígért, szerinte készen állnak kormányzásra, és a második, harmadik hely nem elég. A rendezvényen az Osztrák Szabadságpárt küldöttsége is jelen volt, a jobbikos képviselőjelöltek a Szent Korona másolata előtt tettek esküt.
Vágólapra másolva!

"Magyarország jövendő miniszterelnöke, Vona Gábor" - szólította színpadra a Jobbik elnökét Szegedi Csanád a párt EP-képviselője a Jobbik kampánynyitó rendezvényén. Vona bejelentette, a pártok közül ők mutatják be először a programjukat, amelynek lényegét a párt három jelszavával foglalta össze: teljes számonkérés, radikális változás, teljes nemzeti önrendelkezés a magyaroknak határon innen és túl.

Vona közölte, ilyen széles látókörű tervvel a magyar emberek elé még nem állt a nemzeti oldal. "Mérföldeset léptünk a kormányzás felé" - mondta a politikus, aki szerint a kampány során meg fogják nevezni árnyékkormányukat is. Készen állnak a kormányzásra, hogy megmentsék az országot, "a második vagy a harmadik hely nem elegendő" - mondta. "Hát nem turulmadarak voltunk évszázadokon keresztül, most meg azt akarják, hogy visszamenjünk verébnek?" Szerinte "hosszú és harcos évek" várnak a pártra a választás után is.

Vona figyelmeztetett, nehéz lesz a kampány, "hiénák, sakálok fognak nekünk ugrani", de emlékeztetett, a pártot a tavalyi EP-választás előtt is sok támadás érte, mégis "milyen egyszerűen vertük bele az SZDSZ hatalmas gőgös orrát a padlóba, és milyen örömmel fogjuk ezt megismételni áprilisban az MSZP-vel". Vona szerint a kampányban az lesz a feladat, hogy mindenkinek nem egyet, de tíz embert kell még hoznia a választásokig, amihez elegendő hetente egyet meggyőzni.

"Erősen tudjunk együtt lenni"

A pártelnök negyedikként lépett a színpadra, ahova elsőként az Osztrák Szabadságpárt külügyi vezetőjét invitálta Szabó Gábor pártigazgató. Az osztrák politikus tört magyarsággal köszöntötte az egybegyűlteket, majd németül folytatta. Szavait ugyancsak kissé törve fordította magyarra a tolmács: "sok sikert a kampányhoz adunk, és a jövőben erősen tudjunk együtt lenni és nyernünk közösen" - mondta. Őt Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő követte, aki arról beszélt, hogy a magyar társadalom beteg, és azt a betegséget csak súlyosbította az elmúlt húsz év kezelése, "amely nem gyógymód volt". Szerinte felelősségre kell majd vonni azokat, akik így félrekezelték az országot, mégpedig jogállami eszközökkel, amihez azonban megfelelő törvényeket kell majd hozni, és ezután jöhet majd a gyógyítás. "Ez az ország csakúgy válhat jobbikká, ha az emberek is jobbá válnak" - mondta.

A jobbik kampánynyitója

A párt másik EP-képviselője, Szegedi Csanád is majdani győzelmükről szónokolt. Szerinte a Jobbiké "a legtehetségesebb miniszterelnök-jelölt, a legharciasabb államfőjelölt és a legszakmaibb, legrészletesebb választási program", amit bármikor kormányprogrammá tudnak alakítani. "Nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy a Jobbikon belül valaki is ne a győzelemről beszéljen" - mondta. Előtte az MSZP-t elsősorban Lendvai Ildikó pártelnököt gúnyolta, akit a "magyar politikai élet vasorrú bábájának" nevezett.

Az utolsóként felszólaló Morvai Krisztina szerint a választáson arról kell majd dönteni, "rabok legyünk vagy szabadok". Szerinte a Jobbik, ha összefog legyőzhetetlen, és a kampány legfontosabb feladata, hogy meggyőzzék az embereket: egy velejéig romlott, igazságtalan rendszer vesztesei állnak szemben az igazságtalan rendszer nyerteseivel, "99 százalék áll szemben 1 százalékkal". Morvai, korábbi megszólalásaihoz hasonlóan felemlegette az őszödi beszédet, a tüntetők szemeinek kilövését is. Majd Bajnai Gordon miniszterelnök egy nyilatkozatára hivatkozva azt állította, hogy a hatalmon lévők el akarják venni az emberektől a választójogot.

Eskü a koronamásolatra

A Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltjei Morvai beszéde előtt esküt tettek a Szent Korona egyik jelen lévő másolata előtt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Jobbik kampánynyitó (Klikkeljen a képre!)

A szónokok mondanivalójában majdnem mindenkinél visszatérő motívum volt többek között a jelenlegi politikai elit, az elmúlt húsz év politikájának kritikája, az elit tagjainak felelősségre vonása, a Jobbik EP-választásokon elért sikereinek felelevenítése, illetve az, hogy az egész ország radikális változást akar, amelyet a Jobbik hivatott végrehajtani.

A beszédeket gyakran szakították meg bekiabálások, a parlamenti pártokat, politikusaikat ért gúnyos megjegyzéseket a katonás sorokba rendezett széleken helyet foglaló jelenlévők rendre nevetéssel vagy fújolással díjazták. Gyakoriak voltak az "Adjon az Isten - szebb jövőt!" kiáltások. A rendezvény helyszíne (ahol 2007-ben az SZDSZ tartott elnökválasztást, amelynek eredményét utóbb megsemisítették) előtt a magyar lobogó mellé egy nagyméretű árpád-sávos zászlót is felhúztak. A dugig telt parkolóban, és a szomszédos füves területen álló autók többségén nagy-magyarországos matrica (némelyiken kettő is), a bejárat előtt cigizők között gárdistanő is fújta a füstöt. A tömegben elszórva több gárdaegyenruhás alakot is látni.

A Jobbikra a Századvég és a Forsense decemberi közvélemény-kutatása szerint a választók 6 százaléka voksolna. Ugyanakkor a biztos szavazó pártot választók körében 9 százalék szavazna a pártra. A decemberi felmérés szerint a Jobbik támogatottsága hibahatáron belül, három százalékkal csökkent.