Este 7-kor folytatódnak a BKV-tárgyalások

Vágólapra másolva!
Folytatódik a BKV-sztrájk, miután nem született megállapodás a kollektív szerződésről a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a szombat délelőtti tárgyalásokon sem; a BKV új ajánlatot adott, amely a cég szerint előre mutatóbb, mint az eddigiek. A felek szombaton este tárgyalnak az új kollektív szerződésről, amit vasárnap este terjesztenének az összes, tehát a sztrájkoló és nem sztrájkoló, szakszervezet elé.
Vágólapra másolva!

Új kollektív szerződés ajánlatott tett a BKV vezetése, ami szerintük kedvezőbb az eddigieknél. Az érdekképviseletek azonban nem fogadták el a sztrájkbizottság ajánlatára válaszul készített ajánlatot, ezért abban állapodtak meg, hogy szombaton este 19 órakor tárgyalnak az új szerződésről - áll a BKV közleményében.

A társaság arra számít, hogy "a sztrájkbizottság nyitott a megvizsgálandó javaslatra." Amennyiben a sztrájkolók képviselői elfogadják az ötletet, úgy vasárnap este ezt már a kollektív szerződés ajánlataként tárgyalhatná az összes szakszervezet (azok is, akik nem sztrájkolnak).

Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke korábban azt mondta: megkapták az új javaslatot, erről a délután folyamán egyeztetnek és este folytatják a tárgyalásokat.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója szerint az új javaslatuk minden eddiginél kedvezőbb, előnyösebb, de a részletek nem nyilvánosak.

Korábban Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalások szünetében azt mondta, hogy mindkét fél részéről érkeztek új ajánlatok, megállapodás azonban nem született.

A BKV a péntek esti tárgyalásokat követően hívta össze az egyeztetést, mert a munkáltató szerint a pénteken adott új ajánlatuk olyan mértékben változtatta meg a korábban a 12 szakszervezet által már elfogadott kollektív szerződést, amelyről már a többi érdekképviselettel is egyeztetni kell.

A tárgyalások megkezdése után alig egy órával a nem sztrájkoló szakszervezetek elhagyták a tárgyalótermet. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke távozóban azt mondta: a BKV új ajánlata a sztrájkoló szakszervezetek felé sokkal rosszabb, mint amiben velük, nem sztrájkoló érdekképviseletekkel megállapodtak, ezért az új ajánlatot nem tudják elfogadni.

Mint mondta: a menedzsment fenntartotta a korábbi ajánlatát is, így most két ajánlat van, az egyik számukra elfogadható, a másik nem. Gulyás Attila elképesztőnek nevezte, hogy négynapos tárgyalás után visszafelé mennek az ajánlatok. Arra a kérdésre, hogy miért távoztak a megbeszélésről, azt mondta: a sztrájkot hirdető szakszervezetek azt akarták, hogy a továbbiakban csak köztük és a menedzsment között folytatódjon az egyeztetés.

A tárgyalások az előző napokban tapasztalt 10-15 perc helyett több óráig tartanak, Bolla Tibor elmondása szerint a félórás szünet után még 1-2 órán át egyeztetnek az érdekképviseletekkel. A tárgyaláson jelen van Kocsis István, a BKV vezérigazgatója is, Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azonban sem a szombati, sem a pénteki egyeztetéseken nem vett részt. Ennek oka egyelőre nem ismert.

A kollektív szerződésről az összes szakszervezet között vasárnap este 7 órakor folytatódnak az egyeztetések.

A BKV dolgozóinak sztrájkja tovább zajlik, az erről szóló összes hírt itt olvashatja.