Hallgathat a Zuschlagnak ígért segítségről Lamperth embere

2010.01.18. 7:18

Nem kell tanúvallomást tennie a Zuschlag-ügyben játszott állítólagos szerepéről Lusztig Péternek, Lamperth Mónika MSZP-s politikus egykori munkatársának, aki államtitokra hivatkozva tagadta meg a tanúskodást. A Zuschlag-ügyben március végéig 21 tárgyalási napot tartanak, a végén ítéletet szeretne hirdetni a bíró.

Nem kell tanúvallomást tennie a Zuschlag-ügyben Lusztig Péternek, aki államtitokra hivatkozva tagadta meg a tanúskodást a Bács-Kiskun megyei bíróságon - közölte Fodor Endre tanácsvezető bíró hétfőn. Lusztig, Lamperth Mónika MSZP-s politikus korábbi munkatársa, aki egy lehallgatott telefonbeszélgetés szerint segítséget ígért a csalással vádolt Zuschlag Jánosnak.

Lusztignak - aki a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika miniszter kabinetirodáján dolgozott 2007-ben - a 2007-ben lehallgatott telefonbeszélgetések miatt kellett volna tanúskodnia, de nem kell beszélnie, mert nem kapott felmentést az állam- és szolgálati titok alól.

Német Zsolt ügyész korábban indítványozta, hogy a bíróság tájékozódjon a Központi Nyomozó Főügyészségen és kezdeményezze a tanú titoktartás alóli felmentését. A Központi Nyomozó Főügyészség viszont azt közölte, hogy a minősítő a Bács-Kiskun megyei Főügyészség vezetője, Nánási László, ezért hozzá továbbították a megkeresést. Nánási viszont nem adott felmentést a titkosság alól Lusztig részére. A tanácsvezető bíró szerint ezzel "a bizonyítást ezen a vonalon befejezte", a hangfelvétel alapján mindenki levonhatja a "szükséges következtetéseket".

Lusztig úgy került kapcsolatba a Zuschlag-üggyel - melyben Zuschlagot és 15 társát bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádolják -, hogy a per tárgyalásán lejátszottak több olyan lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyet a bíróság szerint Lusztig és Zuschlag folytatott az ügy kapcsán. Zuschlag a felvételeken többször segítséget kért tőle és Lusztig egy 2007. január 29-én rögzített felvételen azt mondta: "Rendben van, holnap beszélni fogok a megyei főkapitánnyal, és szükség esetén javasolni fogom, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?"

A telefonbeszélgetésben Lusztig feltehetően a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitányra utalt, a helyi rendőrség nyomozott ugyanis Zuschlag ügyében. A férfinak a Zuschlag-ügyben játszott állítólagos szerepéről itt olvashat bővebben, a cikkben a lehallgatott telefonbeszélgetést is meghallgathatja.

Maratoni tárgyalássorozat

A Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított büntetőper tárgyalása hétfőn kezdődött újra a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A bíró március 31-éig huszonegy tárgyalási napot tűzött ki. A 2008 októberében kezdődött perben az iratismertetés, és a bűnjelek vádlottak és védőik elé tárása után a perbeszédek és a védőbeszédek következnek, és ha nem lesz csúszás, akkor első fokon ítéletet is hozhat a bírói tanács a tervezett utolsó tárgyalási napon.

Decemberben az előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János és Katus Ferenc - az első- és harmadrendű vádlottak - is bejelentették, hogy az ítélethirdetés előtt beszélni kívánnak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van. Az ügyben eddig több mint száz tanút hallgatott ki a bíróság, mellettük csaknem százan írásban tettek vallomást.

A Zuschlag János peréről szóló összes hírt, tudósítást és elemzést megtalálhatja itt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK