Magyar Nemzeti Gárdát csinálna a Jobbik

Vágólapra másolva!
 Kevés benne a konkrétum, és szinte mindenkinek ígér valamit a Jobbik szombaton bemutatott választási programja. A betiltott Magyar Gárdát megerősítenék és több védelmi feladatot bíznának rá, a cigányoknak pedig integrációt és cigánymissziót ígérnek konkrétumok nélkül. Kóbor kutyák, magyar konténerek, benzin szemétből - ismerje meg a Jobbik terveit!
Vágólapra másolva!

"Itt sorakoznak Magyarország kórképei, s hozzájuk a gyógymódok" - írja a Jobbik szombaton bemutatott választási programjának bevezetőjében Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője és államfőjelöltje (a Jobbik szombati kampánynyitó rendezvényéről korábbi cikkünkben, itt olvashat). A 88 oldalas, Radikális változás című programban több mint 700 ígéretet zsúfolt bele a párt.

Vona Gábor pártelnök a program elején három pontban összegzi, hogy mit tart a program lényegének: "teljes számonkérés", "radikális változás", "teljes nemzeti önrendelkezés a magyaroknak határon innen és túl". A programon végighúzódik az a meggyőződés, hogy ami "profitérdekelt" vagy "multinacionális", az minden bizonnyal rossz, ami "magyar" és "helyi", az viszont jó. A program egyes fejezeteiben rövid, általános bevezető után az elmúlt 20 év eredményeit állítja szembe a Jobbik azzal, amit szeretne elérni.

A program írói nem magyaráznak, nem érvelnek: kijelentik, hogy ez van és ez lesz, legtöbbször anélkül, hogy akár az egyik, akár a másik oldalon érveket hoznának fel igazuk alátámasztására. Részben más pártok által is kifogásolt problémákat említenek meg: kevés adózó fizet sok adót, az állam nem hatékony, kevés a bölcsődei férőhely, alacsony a társadalom egészségtudatossága. Feltűnnek viszont olyan egyedi diagnózisok is, mint hogy az állatvédelem kutyákra és macskákra korlátozódik, de a Jobbik az elmúlt 20 évnek rója fel azt is, hogy a GDP nem alkalmas a társadalmi fejlettség mérésére.

A Jobbik a tavalyi európai parlamenti választásokon a szavazatok 14,77 százalékát szerezte meg, a Századvég és a Forsense decemberi közvélemény-kutatása szerint most a választók 6 százaléka, a biztos pártválasztók 9 százaléka voksolna a pártra. A programban arról nincs szó, hogyan vinnék keresztül az akaratukat a parlamentben, kormányzásra vagy ellenzéki szerepre készülnek-e, kiknek a támogatását próbálnák megnyerni egyes terveikhez. Vona a bevezetőben annyit ír: "ha kellő hittel, kellő bölcsességgel és kellő alázattal vágunk neki a feladatnak, akkor képesek leszünk a céljaink elérésére".

Konkrét pontok

A program kevés helyen bocsátkozik konkrétumokba: felsorolja a Jobbik által kívánatosnak tartott célokat, azt viszont nem részletezi, hogy ezek eléréséhez milyen út vezet és mennyibe kerül majd megvalósításuk. A program alaphangulata az: ha minden teljesül, amit a program írói felsoroltak, akkor minden jó lesz, mert most minden rossz. Néhány tervezett intézkedését azért felsorolja a párt.

- a 200 millió forintnál kevesebb összbevételű vállalkozások, a nyereséget terhelő adójának és a vállalkozásban érdekelt magánszemély osztalékadójának együttes mértékét 30 százalékra csökkentenék
- támogatják a családi adózás bevezetését, a gyermekneveléshez szükséges szolgáltatások áfakulcsát 0 százalékra csökkentenék
- átalakítanák a jelenlegi nemzetbiztonsági rendszert, a most működő szolgálatokat három új váltaná fel
- a gyes és a gyed három évig járna a Jobbik programja szerint, és az összege is nőne, akárcsak az egyszeri anyagási támogatásé, hosszú távon az egész rendszert felváltanák az úgynevezett főállású anyasági támogatásra
- megint lenne minden évfolyamon osztályzás, lehetne buktatni, de eltörölnék a kétszintű érettségit és a bolognai rendszert
- törvénybe foglalnák a bankok egyoldalú szerződésmódosításának tilalmát a devizahiteleknél; a devizahitelt fizetőknek lehetővé tennék a hitel fizetésének egyszeri, legfelejebb egyéves felfüggesztését
- 2011 után sem oldanák fel a külföldiekre vonatkozó földvásárlási tilalmat
- ahol lehet, ott a nyílt forráskódú programok felhasználását támogatnák
- kezdeményeznék a regisztrált élettársi kapcsolat eltörlését a házasság védelme érdekében

Ki nem fejtett pontok

- a Jobbik lecserélné az alkotmányt, az alaptörvényt népszavazáson is megerősíttetnék, és az alap a Szent Korona-tan lenne; hivatalos szövegekben, jogszabályokban a Szent Korona kifejezés a magyar államot jelentené
- a Jobbik kétkamarás Országgyűlést akar, a köztársasági elnököt az állampolgárok választhatnák meg
- állampolgárságot adnának a határon túli magyaroknak
- a Jobbik ígérete szerint jelentősen csökkentené a munkát sújtó adóterheket és járulékokat, ennek mértékéről és határidejéről azonban semmit nem ír a program
- a Jobbik szélesítené az adózók körét, de ennek módjáról nem esik szó (megemlítik azt is, hogy az adóelkerülést szigorúan büntetnék, de hogy ez mennyiben különbözne a mostani büntetésektől, arról nincs szó)
- megígérik a nyugdíjrendszer átalakítását is, a nyugdíjminimumot
- a Jobbik meghagyná a sávos adózást, a sávhatárokat emelnék, de ennek mértékéről semmit nem árulnak el
- új metróvonalak építésének támogatása, a meglévő vonalak meghosszabbítása
- fejlesztenék a parkolórendszereket, hogy tehermentesítsék a városi közlekedést, de részleteket erről sem árul el a program
- úgynevezett Vállalkozói Magyarigazolványt vezetnének be, amellyel kedvezmények járnának (és támogatnák a magyar gyártású termékek értékesítését is)
- a Jobbik a program szerint támogatja az atomenergiát és a Paksi Atomerőmű bővítését is (érdekes, hogy a program több helyen kiemelt szerepet szán a környezetvédelemnek, miközben a környezetvédő szervezetek többsége ellenzi az atomenergia-felhasználás bővítését)
- Duna-Tisza csatornát építene a párt; hogy miért és hol, azt nem árulják el

A párt megismétli azt a korábbi ígéretét, hogy az állam által felvett hiteleket felülvizsgálnák, és azt is, hogy a keleti piacoknak a jelenleginél nagyobb szerepet szánnának. A programban emellett szó van az adórendszer egyszerűsítéséről és a kihágások büntetéséről, de sem azt nem részletezi a program, hogy ezt hogyan képzelik el, sem arról nincs szó, hogy a törvényszegések büntetése mennyiben térne el a mai rendszertől. Több helyen megemlítik a stratégiai ágazatok cégeinek ismételt állami kézbe vételét, de nem derül ki, hogy pontosan mely ágazatok, mely cégeiről beszélnek (a szöveg alapján a vízművek, a Ferihegyi repülőtér és a Malév ide tartozik).

A Jobbik bérlakásépítési programot is ígér, de ennek nagyságáról és módjáról semmit nem ír. Szó van a programban az élelmiszeripar feltámasztásáról, a cégeknek nyújtott állami támogatások felülvizsgálatáról (például a legalább felerészben magyar árut feldolgozó cégek kaphatnának támogatást), a közbeszerzési szabályok megváltoztatásáról, a költségvetési egyensúly megteremtéséről és az állami vagyon védelméről, de részletek ezekről sem derülnek ki azon túl, hogy most minden rossz, később pedig minden jó lesz.

A "Vissza a cigányútról" című fejezetben a program időzített bombának nevezni a cigányságot "jelenlegi állapotában", szerintük ez a probléma polgárháborúba sodorhatja az országot. A Jobbik először is átfogó felméréseket készítettetne a magyarországi cigányokról. A tervezett integrációba bevonnák a történelmi egyházakat, létrehoznának egy úgynevezett "cigánymissziós alapot". Hogy az integráció pontosan mit jelent, az nem világos. Az Országos Cigány Önkormányzatot mindenesetre feloszlatnák.

"A Magyar Gárda tagjai bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetben is képesek és készek a haza védelmére" - írja a program a kirekesztésre és gyűlöletkeltésre alkalmas vonulásai miatt, jogerős bírósági ítélettel betiltott csoportról. A program megerősíti, hogy a Jobbik létre akarja hozni a csendőrséget, ezen kívül pedig fel akar állítani "egy tartalékos erőt, a Magyar Nemzeti Gárdát, amely alkalmas a hadsereg folyamatos támogatására és az utánpótlás biztosítására, valamint a hátország fontos objektumainak védelmére". A szövegből az derül ki, hogy ezt a Magyar Gárda mintájára képzelik el.

Szó van a programban arról is, hogy át kell alakítani az oktatási rendszert. A Jobbik szerint már az óvodákban olyan gyerekeket kell nevelni, akik magukénak érzik a nemzet hagyományait, megértők, segítőkészek, és testükben épek. Az iskolákra új tantervet dolgoznának ki emelt követelményekkel, de erről részleteket nem árulnak el. Kötelezővé tennék a hit- és erkölcstani oktatást alap- és középfokon.

Az egészségpolitikában a program szerint a céljuk az, hogy tíz évvel növeljék az átlagos élettartamot (2008-ban a férfiak születéskor várható élettartama 69,8 a nőké 77,8 év volt), és prevenciós kampányokat indítanának, többek közt az abortuszok visszaszorítására.

Érdekességek

A program kijelenti, hogy a párt a politikai korrupció ellen törvénymódosításokat kezdeményez "a pártfinanszírozás szabályainak a számviteli szabályokkal való összehangolása, a pártok pénzügyi beszámolóinak a szakmai standardok szerint történő auditálása, hitelesítése és nyilvánosságra hozása, az összeférhetetlenség szabályainak szigorítása, a köztisztségek halmozásának tilalma érdekében". (Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik egyébként 2003 óta nem adott le pénzügyi beszámolót, pedig ez kötelező lett volna. A párt gazdasági igazgatója a Hvg.hu-nak azt állította, az elmaradást hamarosan pótolják, bár ezt már tavaly is megígérték.)

A párt felfuttatná a magyar logisztikai ipart is. Ennek egyik elemet, hogy a fejlesztenék "a hazai konténergyártást, ezzel is segítve a gazdaságos szállítást, a közutak tehermentesítését". A Jobbik a program szerint mindent megtenne azért, hogy ne legyenek kóbor állatok Magyarországon, emellett kifogásolják, hogy az állatvédelem ma csak a kutyák és macskák védelmét jelenti.

A program azt ígéri, "a hazai kutatás-fejlesztés erőteljes támogatásával és munkahelyek létesítésével nemzetközileg is versenyképes járműgyártás fejlesztését segítjük elő". Hogy ez valamilyen magyar autó- vagy motormárka kitalálását, esetleg a már most is működő (multinacionális cégekhez, az Opelhez, az Audihoz, a Suzukihoz) kötődő autóipar fejlesztését jelentené-e, az nem derül ki a programból. Nem lenne gond az új magyar járművek meghajtása sem a program szerint, ugyanis "szerves hulladékainkat nagy nyereséggel, környezetbarát módon folyékony energiahordozóvá alakítjuk, eltüntetjük hulladékhegyeinket". De hogy ez mit jelent, arra még csak nem is utalnak.

A Jobbik kultúrprogramjának része lenne egy vándorszínház felállítása, külön intézetet hoznának létre az őstörténet kutatására, és állami programot indítanának "a magyar történelem dicső korszakait bemutató" nagyjátékfilmekre. A párt alkotmányban védené a Szent Koronán kívül a történelmi zászlókat és a turulmadarat, melyek szerintük "az elmúlt években méltatlanul támadott, ősi nemzeti jelképek". A Jobbik átnevezne köztereket, régi szobrokat távolítana el és újakat állítana, többek közt Horthy Miklósnak és Wass Albertnek.

A program megígéri azt is, hogy a Jobbik piacokat nyit, ahol közvetlenül a fogyasztóknak tudnak értékesíteni. Arról egy szó sem esik, hogy mi lenne a különbség eközött és a ma is működő piacok között.

Érdekesség, hogy miközben a Jobbik gyűlésein Vonát általában Magyarország következő miniszterelnökeként konferálják fel, addig a program nem beszél kormányzati szerepről.

"A programunkat [...] nem kampányanyagként írtuk, amely a választások utáni másnap már érvényét veszíti, hanem azért, mert azt mi valóban komolyan vesszük, mert az itt leírtakat akarjuk megvalósítani" - írja köszöntőjében Vona Gábor pártelnök, aki szerint a magyar pártok közül csak a Jobbiknak van "életképes, megvalósítható" programja. Morvai szerint a program mindenkinek szól, mindenkinek kínál valamit. Vona ezt egyszerűen úgy fogalmazza meg: "Ha valaki megismeri az elképzeléseinket, rájön, hogy végső soron mindig is jobbikos volt, csak eddig nem tudott róla".

A Jobbikon kívül eddig csak az MSZP mutatta be választási programját, s az is alig tartalmaz konkrétumokat, számon kérhető ígéreteket. A 15 oldalas dokumentum olyan általános célkitűzéseket fogalmaz meg, mint a kiszolgáltatott kisemberek védelme, a szociális segélyezési rendszer átalakítása vagy az erős állam: emellett az MSZP kiegyezést és együttműködést sürget a jobboldallal, de mindezt úgy teszi, hogy közben a jobboldali pártokat keményen kritizálja.

Bár az MSZP kongresszusán, decemberben választási programként szavaztak a dokumentumról, később Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje az [origo]-nak azt mondta, hogy az nem is program, hanem csak "egy politikai irányvonal", keret, alapvetés a programhoz. A politikus szerint a következő lépés lesz, hogy a korábban programként beharangozott kereteket konkrét választási ígéretekkel töltsék fel. Az MSZP terveiről itt olvashat bővebben.