Vágólapra másolva!
Szimpátiatüntetést tartott az Összefogás Párt nevű szervezet a Borsod megyei bíróságnál egy férfi mellett, akit kerítésébe áramot vezetett, ami megölt egy tolvajt. A választáson is indulni szándékozó párt egyik politikusa szerint a vádlott és a halálos sérülést szenvedő tolvaj is a szegénykérdés áldozata.
Vágólapra másolva!

Szabadságot Barna bácsinak! - egy ilyen feliratú táblát is lehetett látni azon a mintegy ötvenfős tüntetésen, amelyet hétfőn este tartott az Összefogás Párt nevű szervezet a Borsod megyei bíróság épülete előtt. A résztvevők támogatásukról biztosították azt az idős férfit, akit több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolnak.

Az idős kesznyéteni férfi kertjét árammal védte a lopások miatt, és ennek következtében egy tolvajt 2008 július elsejére virradóra halálos áramütés ért. A vádlott melletti tüntetésre érkeztek tüntetők Drávapiski településről és Pécsről is.

A választáson is indulni szándékozó, eddig nem túl ismert Összefogás Párt elnöke Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, aki ellentmondásos segélyezési rendeleteivel szerzett magának ismertséget. A tüntetésen azt mondta, "nagyon sok Barna bácsi van ebben az országban, és bár történtek módosítások a büntető törvénykönyvben, mindez nem elég."

Az MTI tudósítása szerint Szepessy azt mondta, leszoktatták az embereket a munkáról, szociális segélyt adnak helyette. A politikus szerint a segélyben részesülők egy része napközben pihen, este pedig elmegy lopni, így az idős, egyedül élő emberek kis értékét is eltulajdonítják. "Hány tragédiának kell még bekövetkeznie?" - tette fel a kérdést a résztvevőknek a pártelnök.

Mali Zoltán, a baranyai Drávapiski polgármestere (az Összefogás Párt képviselőjelöltje) az MTI tudósítása szerint etnikai utalásokat is tett. Mali azt mondta, hogy ez az ügy jó példája annak, hogy ez nem cigány-, vagy magyar kérdés, "ez szegénykérdés". Mindketten, azaz a kesznyéteni idős férfi és az elhunyt is - aki lopni kényszerült - ennek az áldozatai.

A kesznyéteni férfi büntetőperét kedden folytatják a Borsod megyei bíróságon. A vádlott termését védve áramot vezetett a kertjének művelt határába, és ennek következtében egy tolvajt 2008 július elsejére virradóra halálos áramütés ért. Az MTI szerint az előzmény az volt, hogy három helybéli uborkát akart lopni, és ugyan tudtak arról, hogy áram védi a termést - erre figyelmeztették is egymást -, átugrottak a kerítésen. Ketten azonnal áramütést szenvedtek, harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen meghalt.